Bazen her insanın aklına gelen; acaba bir simülasyonda mıyım fikri veya halen gelişmekte olan artırılmış gerçeklik teknolojilerinin ulaşabileceği noktaları ve sonrasında olabilecekleri anlatan ütopik fikirler...

14. 13'üncü Kat (1999)
The Thirteenth Floor (1999)

Puan: 4.6
Tür: Aksiyon
NetflixApple iTunes

Bir gökdelenin 13. katındaki ofislerinde buluşan yüksek teknoloji dahisi Douglas Hall ve güzel iş arkadaşı Whitney henüz çok gizli olan, en son yazılımlarını denemektedirler. Olağanüstü bir sanal ortam simülatöründe Douglas, 1930'ların Los Angeles'ine gidip harikulade bir macera yaşamaktadır. Genç adam biraz tehlikeli ve işlerin yolunda gitmediği bir seansı terkedip gerçek hayata döndüğünde tatsız bir sürpriz onu beklemektedir...

The Thirteenth Floor (1999) poster

13. Matrix Revolutions (2003)
The Matrix Revolutions (2003)

Puan: 5.0
Tür: Aksiyon
NetflixBlu TVApple iTunesGoogle Play Movies

Gerçek dünya, Matrix'in makine askerleri tarafından istila edilirken, Zion'un da yaşanabilir bir yer haline getirilme çalışmaları paralel olarak devam ediyor. Neo'nun tüm insanlığı, gerçek yaşama geri döndürüp döndüremeyeceği ve Matrix sisteminin tam anlamıyla durdurulup durdurulmayacağı, gerçek dünya ile sanal dünya Matrix'in arasında sıkışıp kalan Neo'nun kendini kurtarabilmesine bağlıdır. Aksiyon ve bilimkurgu sinemasında önemli bir dönüm noktası olan Matrix serisinin son ayağı olan Matrix Revolutions, makineler ve insanoğlunun amansız savaşına sahne oluyor.

The Matrix Revolutions (2003) poster

12. Empathy, Inc. (2018)

Puan: 6.3
Bein Connect

Sanal gerçeklik teknolojisine yatırım yapan Joel, kısa süre sonra müşterilere sağlanan gerçekliğin sanal olmadığını keşfeder.Yedidya Gorsetman'in kamera arkasında yer aldığı yapımda Zack Robidas, Kathy Searle ve Jay Klaitz'i izliyoruz.

Empathy, Inc. (2018) poster

11. Tron Efsanesi (2010)
TRON: Legacy (2010)

Puan: 5.6
Tür: Aksiyon
Bein ConnectApple iTunesGoogle Play Movies

TRON: LEGACY daha önce beyaz perdede gördüklerimizin hiçbirine benzemeyen bir dijital dünyada kurulmuş bir 3D ileri teknoloji macerası. Sam Flynn (Kevin Flynn’in 27 yaşındaki teknoloji meraklısı oğlu), babasının ortadan kayboluşunu araştırır ve kendini babasının 25 yıldır yaşadığı Tron’un dijital dünyasında bulur. Kevin’in sadık sırdaşı Quorra’yla birlikte, baba ve oğul çok fazla gelişmiş ve son derece tehlikeli bir hale gelen, görsel açıdan dudak uçuklatan sanal alemde bir ölüm kalım yolculuğuna çıkarlar.

TRON: Legacy (2010) poster

10. Kiss Me First (2018)

Puan: 6.2
Tür: Aksiyon
Netflix

Bir sanal gerçeklik oyununa kendini kaptıran yalnız bir kadın, onu yeni heyecanlar ve karanlık sırlarla dolu bir dünyaya götüren eğlence düşkünü bir kadınla arkadaş olur.

Kiss Me First (2018) poster

9. Matrix Reloaded (2003)
The Matrix Reloaded (2003)

Puan: 6.9
Tür: Aksiyon
NetflixBlu TVApple iTunesGoogle Play Movies

Neo ve Zion'un diğer isyancıları, Matrix'i dönüştürme çalışmalarına başlıyor. Neo'nun kendi gücünün ve misyonunun iyice farkına vardığı noktadan başlıyoruz filme. İlk filmde kendisini ve yoldaşlarını ajanların elinden kurtaran Neo, ikinci filmde bütün bir Zion şehrini ve sakinlerini kanatları altına almaya çalışacak. Bunun için de, ulaşmak son derece güç olsa da, Anahtarcı'yı bulmaları gerekiyor. Bu durum ise düşmanlarına yenilerini de katacaktır. Kendisini kopyalayıp, kopyalarından bir ordu hazırlayan Ajan Smith'e İkizler de katılır. The Matrix Reloaded'da, direnmeyi sürdüren tek insan kolonisi olan Zion'un kapıları seyircilere açılıyor. Fakat açılan kapılarından girmeye çalışan başkaları da olacaktır!..

The Matrix Reloaded (2003) poster

8. Videodrome (1983)

Puan: 7.0
Mubi

Belden aşağı yayınlara prim veren ucuz bir televizyonun yöneticisi olan Max Renn, çaresizce rating’leri arttıracak bir program arayışındayken ilginç bir korsan yayına denk gelir. Videodrome isimli underground yayın, ilk başta gerçek cinayetlere yer veren bir "snuff" tv havasındadır. Videodrome’u keşfettikçe altüst edici görüntüler, teknolojiye tapınma, sado-mazoşizm ve cinsellik içerikli yayınlar Max’ın profesyonel ilgisinin kişisel merakına yenik düşmesine sebep olur.

Videodrome (1983) poster

7. Varoluş (1999)
Existenz (1999)

Puan: 7.0
FilmBox Live

En popüler oyunları piyasaya süren Antenna Research şirketi, büyük bir ses getireceğini inandığı yeni oyununu onun yaratıcısı ve birkaç üyesi ile denemek için biraraya gelir. Bu grup arasında en heyecanlı olan oyunun esas yaratıcısı, akıllı ve seksi Allegra Geller (Jennifer Jason Leigh)'dır. Bir yandan oyundaki yenilikleri keşfederken bir yandan da en çılgın fantezileri ve gerçek arasındaki çizgiyi sonsuza dek yok edecek maceraya hazırdırlar. Existenz'ı gerçeğe bu kadar yakın kılan şey, bağlantılarının oyuncuların sinir sistemine direk olarak bağlanmasıdır. İnsanın omuriliğinden açılan bir delik ile bağlanan oyunun, oyuncuların hatıralarına, duygularına ve korkularına giriş hakkı vardır. Sonunda büyük an gelir, sabırsız oyuncular hayatlarını en büyük macerasına doğru yola çıkarlar. Fakat bir anda oyun karşıtı bir protestocu silahını çıkarır ve bağırır "eXistenZ'a ölüm, Allegra Geller'a ölüm!" Ateş eder ve oyunun yaratıcısını yaralar.

Existenz (1999) poster

6. Başlat: Ready Player One (2018)
Ready Player One (2018)

Puan: 7.0
Tür: Aksiyon
NetflixBlu TVApple iTunesGoogle Play Movies

Ailesini küçük yaşta kaybeden Wade Watts (Tye Sheridan), gerçek dünyanın sıkıntılarından kaçmak için zamanını The Oasis adlı bir oyun evreninde geçirir. Oyunun milyoner kurucusu oyun evreninin içine bir anahtar saklamıştır ve öldüğünde tüm servetini ve oyunun kontrolünü bu anahtarı bulana vaad etmektedir. Wade de bu macera dolu hazine avının peşine düşmüştür. Bir süre sonra her şey bir oyun olmaktan çıkıp acımasız bir rekabete dönüşür. Zira şirket hissedarları ve paragöz oyuncular hazineye herkesten önce ulaşabilmek ve diğer yarışmacıları saf dışı bırakabilmek için her şeyi yapmaya hazırdır.

Ready Player One (2018) poster

5. Yükleme (2020)
Upload (2020)

Puan: 8.0
Tür: Aksiyon
Amazon Prime

Upload, ölümün yakınında olan insanların, ölümlerinden sonra kendi seçtikleri sanal öteki dünyaya yüklenebilecekleri zamanlarda, 2033 yılında geçiyor. Brooklyn doğumlu gizli bir romantik olan Nora, lüks bir sanal gerçeklik (VR) şirketinin müşteri hizmetlerinde çalışmaktadır. Yakışıklı L.A. parti çocuğu Nathan’ın sürücüsüz arabasının kaza yapması ile birlikte Nathan’ın kız arkadaşı, onu kalıcı olarak Nora’nın çalıştığı şirketin VR dünyasına yükler. (Dizi içeriği 18 yaş ve üzeri için uygundur)

Upload (2020) poster

4. Altered Carbon (2018)

Puan: 8.0
Tür: Aksiyon
Netflix

Dizi, fantezi ve bilim kurgu romanları ile bilinen İngiliz yazar Richard K. Morgan'ın 2002 yılında yayınlanmış aynı isimli romanından uyarlanmıştır. 25. yüzyılda geçen hikaye, insan zihni dijitalleştirilirse ve ruhlar bir bedenden diğerine transfer edilebilse neler olacağını konu ediniyor.

Altered Carbon (2018) poster

3. Başlangıç (2010)
Inception (2010)

Puan: 8.3
NetflixBlu TVMubiApple iTunesGoogle Play Movies

Uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmak olan Dom Cobb çok yetenekli bir hırsızdır. Cobb’un bu ender mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Ancak, aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği herşeye malolmuştur. Cobb’a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkansız “başlangıç”ı tamamlayabilirse. Mükemmel soygun yerine, Cobb ve takımındaki profesyoneller bu sefer tam tersini yapmak zorundadır; görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir. Eğer başarırlarsa, mükemmel suç bu olacaktır.

Inception (2010) poster

2. Matrix (1999)
The Matrix (1999)

Puan: 8.3
NetflixBlu TVMubiApple iTunesGoogle Play Movies

İki türlü gerçeklik vardır: biri yaşanan, öteki yaşamın ötesinde olan. Bunlardan biri rüya, öteki de Matrix'dir. Neo, umutsuz bir çaba ile Matrix hakkındaki gerçeği araştırıyor. Tam olarak kavrayamadığı şeylerin yaşamını kontrol ettiğini biliyor.Matrix Nedir? Neo, efsaneler aracılığı ile tanıdığı ve son derece tehlikeli bir adam olan Morpheus'un gerçeği bildiğine inanmaktadır.Bir gece Neo, kendisini başka bir dünyaya götürebilecek güzel yabancı Trinity ile tanışır. Bu kızın götüreceği dünyada, Morpheus'u bulacak ve Matrix hakkında bir şeyler öğrenecektir.

The Matrix (1999) poster

1. Truman Şov (1998)
The Truman Show (1998)

Puan: 8.9
NetflixAmazon PrimeApple iTunesGoogle Play Movies

Truman Burbank, kartpostalları aratmayacak güzellikte bir adada yaşamaktadır. Bir işi, evi ve çok sevdiği karısı vardır. Ancak Truman dışında herkes tüm bunların düzmece olduğunu bilmektedir. Truman’ın yaşamı gerçek zannettiği bu stüdyolarda tam otuz yıldır, 24 saat boyunca canlı olarak bütün dünyaya yayınlanmaktadır. Truman bundan hiç şüphelenmemiştir, ta ki öldü zannettiği babasını bir gün caddeden geçen figüranlar arasında görünceye kadar… Alacakaranlık Kuşağı adlı kült televizyon dizisinin bir bölümünden esinlenerek yaratılan Truman Show, Batı dünyasında on yıllardır süregelen toplumsal eleştirilere bir örnek olarak yerini alıyor. Peter Weir’in filminde söylemeye çalıştıkları ve Truman’ın trajedisi, kimi zaman beklendiği üzere gözlerinizi doldurmasa da, başı ve sonu olan eliyüzü düzgün bir Jim Carrey filmine kim hayır diyebilir.

The Truman Show (1998) poster