Bu yıl pandemi nedeniyle 23 Nisan'ı evde geçirecekler için çocuğunuzla birlikte güvenle izleyebileceğiniz "Alternatif" bir animasyon film listesi sizlerle.

15. Belleville'de Randevu (2003)
Les Triplettes De Belleville (2003)

Puan: 8.5
Mubi

Yetim bir çocuk olan Champion'u büyük annesi Madame Souza büyütmüştür. Büyük annesinin hediye ettiği üç tekerlekli bir bisiklet ile Champion'un bisiklet yarışlarına olan aşkı başlar. Büyük anne Madame Souza'nın da desteği ile yıllar süren çalışmaların ardından Champion, Fransa Bisiklet Turu'na yarışmacı olarak katılmayı başarır. Fakat Champion, iki yarışçı ile birlikte mafyalar tarafından kaçırılır. Belleville adlı bir şehire kaçırılan Champion, burada bisiklet temelli bir kumar makinası için gün boyunca pedal çevirmek zorundadır. Madame Souza ve sadık köpeği Bruno Champion'u kurtarmak için hazırlanırlar. Madam Souza ve Bruno büyük bir okyanusu aşarak Belleville adlı şehire gelir. Madam Souza'ya erkek torunu Champion'u bulabilmek için Belleville Üçlüsü adlı eski bir şarkıcı grubu üyeleri Violette, Blanche ve Rose yardım eder.

Les Triplettes De Belleville (2003) poster

14. Küçük Deniz Kızı Ponyo (2008)
Ponyo (2008)

Puan: 8.4
NetflixMubi

Ponyo, kırmızı elbise giyen ve insan olmak isteyen bir Japon süs balığıdır. Deniz kenarında, iç denize bakan bir kayanın üzerinde yaşayan beş yaşındaki Sosuke, bir sabah, kayalık sahilinde oynarken, saçlarını reçel kavanozuna sıkıştırmış Ponyo ile tanışır. Sosuke onu kurtarıp plâstik bir kovaya koyar. Zaman geçtikte Ponyo ve Sosuke birbirlerine hayran kalırlar. Sosuke, Ponyo'ya korkmamasını ve onu koruyacağını söyler. Ama bir zamanlar insan olan Ponyo'nun babası Fujimoto onu okyanusa dönmesi için zorlar. Ponyo, insan olmak istediğini söyler ve istemeden de olsa dünyanın ekoloji dengesini bozar.

Ponyo (2008) poster

13. Gökteki Kale (1986)
Castle in the Sky (1986)

Özel olarak görevlendirilmiş bir devlet kuruluşu tarafından hava gemisinde esir tutulan kız Sheeta, geminin korsanlar tarafından saldırıya uğradığı anda bir fırsatını bulup kaçmaya kalkar ama gemiden aşağıya düşer. Bulutlar arasında hızla düşerken, bilincini kaybeden Sheeta'nın boynundaki kolye üzerindeki mavi taş ansızın çevreye ışık saçar ve Sheeta o ışığa sarılarak yavaşça yere doğru inmeye başlar. Maden kasabasında işçi olarak çalışan Pazu adlı bir çocuk, gökyüzünden iniş yapan Sheeta'yı tesadüfen kurtarır ve kendi evinde saklar…

Castle in the Sky (1986) poster

12. Kırmızı Kanatlar (1992)
Porco Rosso (1992)

Puan: 8.5
NetflixMubi

1920'lerin Adriyatik Denizi'nde sadece bir tek pilot göklerin hakimidir: Porco Rosso, büyülü güçler tarafından domuza çevirilmiş yetenekli pilot. Porco, uçakları gökyüzündeki diğer çete uçaklarından koruduğu yalnız bir hayat sürmektedir. Hayatını kendine ait bir adada yaşayarak ve otel sahibi güzel arkadaşı Gina'yı ziyaret ederek geçirmektedir. Ancak bir gün Porco'yu ve uçağını vurarak kendi ününü yaratmak isteyen bir pilot adaya gelir. Bunun üzerine Porco genç mühendis arkadaşından uçağını bu büyük savaşa hazır hale getirmesini ister...

Porco Rosso (1992) poster

11. Rüzgarlı Vadi (1984)
Nausicaä of the Valley of the Wind (1984)

Puan: 8.5
NetflixMubi

Dünyadaki son büyük savaşın ve endüstrinin çöküşünün üzerinden bin yıl geçmiştir. Dünyayı çöller, tehlikeli böcekler, zehirli bitkiler sarmakta ve bazı mantar türlerinin yaydığı zehirli gazlar atmosfere yayılarak gittikçe azalan insan ırkını tehdit etmektedir. Nausicaa, az sayıda insanın tarımla uğraşıp böcek ve mantarlarla mücadele ederek yaşadığı Rüzgâr Vadisi’nin prensesidir. Bir gün vadiye başka bir krallığın uçağı düşer. Sadece kargosu sağlam kalmıştır, arkasından krallığa ait askerler gelerek vadiyi ele geçirirler. Kargoda bin yıldır unutulan ve başka bir krallıktan çalınan dünyayı değiştirmekte kullanılacak bir şey vardır. Rüzgar Vadisi bu iki krallık için hedef haline gelirken Nausicaä dünyayı eski haline getirmenin yolunu keşfetmiştir * Miyazaki’nin yapımı tam on iki yıl süren mangası Rüzgârlı Vadi, endüstrileşmenin getirdiği yıkımla baş başa kalmış gelecekteki dünyanın, tükenmek üzere olan insan soyunun masalsı anlatım biçimiyle buruk bir tablosunu çiziyor.

Nausicaä of the Valley of the Wind (1984) poster

10. Dün Gibi (1991)
Only Yesterday (1991)

Puan: 8.9
NetflixMubi

Taeko, 27 yaşında, hiç evlenmemiş, Tokyo'da yaşayan yalnız bir bayandır. Şehrin bunaltıcı yaşantısından bir süreliğine kaçmak ister ve tatil için Yamagata'ya, üvey kız kardeşinin yakınlarının yanına gitmeye karar verir. Yamagata'ya yolculuğu ve buradaki tatili esnasında kendisini oldukça huzurlu ve nostaljik bir hissiyatın içinde bulan Teako, çocukluk anılarına geri döner. 1966 yılının saf hatıraları ile 1982 senesinin gerçekleri arasında gidip gelen Taeko kariyerine ve özel hayatına ilişkin önemli kararların eşiğinde olduğunu farkeder.

Only Yesterday (1991) poster

9. Kirikou ve Büyücü Kadın (1998)
Kirikou Et La Sorcière (1998)

Puan: 8.6
Mubi

Afrika’nın küçük bir köyünde Kiriku isimli bir çocuk doğar. Kiriku normal olmayan bir çocuktur. Ne istediğini çok iyi bilen, iyi konuşabilen ve yürüyebilen Kiriku köyün erkeklerine yapılan büyünün bozulması için köyün son umudu haline gelir. Kiriku büyücülerle savaşma kararı alır. Film, İngiliz Film Enstitüsü tarafından çocukların görmesi gereken on animasyon filminden biri seçildi. Fransa Annecy Uluslararası Animasyon Filmleri Festivalinde uzun metraj dalında büyük ödül almıştır.

Kirikou Et La Sorcière (1998) poster

8. Kabakçığın Hayatı (2016)
Ma Vie De Courgette (2016)

Puan: 8.7
Bein ConnectMubi

Courgette (Kabak), 9 yaşındaki bir çocuğun ilginç lakabıdır. Annesinin ani bir şekilde vefat etmesinden sonra polis memuru olan Raymond yetimhanede Courgette ile düzenli olarak ilgilenmektedir. Başlarda Courgette bu yeri düşmanca ve yabancı olarak görse de yeni arkadaşlar edinecek, güvenmeyi, kendine yeni bir aile kurmayı ve gerçek sevgiyi öğrenecektir.

Ma Vie De Courgette (2016) poster

7. Komşum Totoro (1988)
My Neighbor Totoro (1988)

Puan: 8.8
NetflixMubi

İki sevimli kız kardeş olan Satsuke ve Mei, babaları ile birlikte hastanede yatan annelerine daha yakın olabilmek için hastanenin yakınındaki bir köy evine taşınırlar. Yeni evlerine alışmaya çalışırlarken inanılmaz bir gerçeğin farkına varırlar. Evlerinin yakınındaki ormanda Totoro isminde, son derece sevimli ve büyülü yaratıklar yaşamaktadır. Bu sevimli yaratıklarla kısa zamanda arkadaş olan Satsuke ve Mei için şehrin telaşından uzakta yepyeni büyülü bir dünyanın kapıları açılacaktır. Yaz zamanının kaygısızlığı üzerine kurulmuş bir aile filmi olarak tasarlanan Komşum Totoro ile Miyazaki'nin unutulmaz karakterleriyle zenginleştirilmiş hayalgücü ve arkadaşlığın bir masalını yaratıyor. Çocukluğun perimasalı dünyasının ve yokolan kırsal alanların yasını tutuyor...

My Neighbor Totoro (1988) poster

6. Mary ve Max (2009)
Mary And Max (2009)

Puan: 8.8
Mubi

Avusturalyalı 8 yaşındaki küçük Mary, alkolik bir anne ile ilgisiz bir babanın meraklı ve bir o kadar da yalnız kızıdır. Amerikalı Max ise 44 yaşında ve muzdarip olduğu Asperger sendromundan ötürü dış dünyayı anlamakta ve çevresiyle iletişim kurmakta zorluk yaşayan bir diğer yalnız insandır. Bir mektup arkadaşlığı, bu iki insanın birbirlerini tanımasını ve birbirlerinin hayatlarını değiştirmesini sağlar.

Mary And Max (2009) poster

5. İki Arkadaş (2012)
Ernest Et Célestine (2012)

Puan: 8.7
MubiBlu TV

Ayılar âleminde farelerle arkadaş olmak hoş karşılanmaz. Buna rağmen, ayı dünyasından dışlanan bir palyaço ve müzisyen olan kocaman ayı Ernest, küçük Celestine'i evine almakta tereddüt etmez. Yetim Celestine yeraltındaki fareler dünyasından kaçmıştır. İki yalnız karakter, aradıkları desteği ve huzuru birbirinde bulacaktır, ama sonuçta eski köyün yeni âdeti kurulu düzen meraklılarını rahatsız edecektir * sınıf çatışması, kapitalizm, türcülük tartışmalarına eklenen saykodelik sahneleri izlemeye, filmi sevmeye doyamadım! * "Köydeki Panik" filminin yaratıcıları Patar ve Aubier'nin Gabrielle Vincent'ın yalın ve güçlü kitaplarından uyarladığı film, büyülü bir dünyada Chaplinvari bir arkadaşlığı konu alıyor.

Ernest Et Célestine (2012) poster

4. Ateş Böceklerinin Mezarı (1988)
Grave of the Fireflies (1988)

Puan: 9.3
Mubi

II. Dünya Savaşı henüz sona ermiş, Japonya onur kırıcı bir şekilde teslim olmaya zorlanmıştır. Aynı günlerde Seita isimli delikanlı bir tren istasyonunda yere uzanmış son nefesini vermektedir. Seita yaşadıklarını hatırlar. O ve küçük kardeşi Setsuko, savaş başladığında Kobe'de yaşamaktadırlar. Anneleri Amerikan bombardımında öldüğünde, babaları da donanmada denizci olduğu için teyzelerinin yanına gönderilirler. Buraya uyum sağlayamayan ve teyzeleriyle tartışan iki kardeş evden kaçıp yollara düşer. Bir yandan özgürlüğün tadına varıp pastoral doğal ortamda kendilerini kaybederken, bir yandan da savaşın dayattığı zorluklara birlikte göğüs germek zorunda kalırlar. Hayatta kalmak başlı başına bir mesele haline geldiğinde Seita büyümenin ne olduğunu da anlamak zorunda kalacaktır...

Grave of the Fireflies (1988) poster

3. Prenses Kaguya Masalı (2013)
The Tale of the Princess Kaguya (2013)

Puan: 9.0
NetflixMubi

Bambu satarak geçimini sağlayan yaşlı bir adam bir gün, bir bambunun içinde parmak kadar bir kız bulur. Bu kız bir bambu kadar hızlı büyümektedir ve orman yaşlı adama bu kız için altınlar, hediyeler sunar. Yaşlı adam küçük kızın bir prenses olduğuna karar verir ve onun için bir malikane yaptırarak prensesliği öğretmeye çalışır. Küçük kıza Kaguya adı verilir. Kaguya büyüdüğünde saygın ailelerden beş genç ona evlenme teklifi eder. Kaguya onlardan, kendisi için hatırlanmaya değer birer evlilik hediyesi bulmalarını ister, ancak bu beş erkek de Kaguya'nın istediğini veremez. Derken bu kez, Japon İmparatoru Kaguya’ya evlenme teklifinde bulunur. Oysa Kaguya’nın istediği prenses olmak değil, köydeki biricik aşkı Sutemaru’ya kavuşabilmektir.

The Tale of the Princess Kaguya (2013) poster

2. Vol-i (2008)
Wall·e (2008)

Harap edilmiş, kirli ve kuru bir dünyadayız. Yüz yıllar önce bütün insanlar, çevrenin kesintisiz suistimali yüzünden yaşanamaz hale gelen dünyayı BnL isimli bir mega şirketin inşa ettiği uzay gemileri ile terk etmiştir.Bu dünyayı temizlemekle yükümlü robotların halen çalışan tek üyesi Wall-E’nin (Waste Allocation Load Lifter – Earth class) çöp toplamak ve düzenlemekle dolu monoton iş gününü izliyoruz. Geçen 700 sene içinde kendine ait bir kişilik üreten Wall-E, günün sıkıcılığını ilginç bulduğu eşyaları toplayarak ve tek arkadaşı hamam böceği ile oynayarak dindirir. Wall-E, işten dönünce akşamlarını Hello Dolly’nin VHS kopyasını izleyerek ve umutlu gözlerle (veya dürbünlerle) uzaya bakarak geçirmektedir. Amacı, bir gün başka bir robota aşık olmak ve filmde gördüğü el tutuşma sahnesini o robotta denemektir...

Wall·e (2008) poster

1. Ruhların Kaçışı (2001)
Spirited Away (2001)

Puan: 9.3
NetflixMubi

10 yaşındaki Chihiro, hoşuna gitmeyen durumları sesli bir şekilde dile getirmekten çekinmeyen, hırçın, sabırsız, huysuz bir kızdır. Bir gün babasının yeni işi yüzünden taşınmaları gerekir. Yeni evlerine ulaşmak için uzun yolar kateden üçlü, önlerine çıkan tuhaf bir cisim ile yolculuklarına ara verirler ve etrafın güzelliğine kapılarak ilerlemeye başlarlar. Karanlık ve ürkütücü bir mağaradan geçen Chihiro ve ailesi, geçidin sonunda cennet gibi güzel bir manzarayla karşılaşırlar. Burada ailesi garip bir değişim geçiren Chihiro, kendisini güçlü bir cadı tarafından yönetilen garip bir kasabada bulur. Cadı tarafından dünyaya dönmesi engellenen Chihiro, burada cadının kurbanı olan pek çok garip ruha ve yaratığa rastlar.

Spirited Away (2001) poster