Türkiye'deki dijital platformlarda yer alan filmler arasından İran yapımı filmleri sizler için seçtik. Giderek artan bir ilgiyle takip edilen İran sinemasının en güzel 11 örneği sizlerle...

11. Korkunun Gölgesi (2016)
Under the Shadow (2016)

Puan: 8.4
Tür: Aksiyon
Netflix

Hikaye İran-Irak savaşı sırasında Tahran’da geçiyor. Shideh, kocası zorunlu görev için başka bir şehre gönderildiğinde, devam eden bombardımanların yol açtığı tehlikeye rağmen kızıyla birlikte evlerinde kalmakta ısrar eder. Fakat insanların birer birer terk ettikleri apartmanda yalnız kalan anneyle kızı sadece savaş uçakları değil, bir hayalet de tehdit etmeye başlar.

Under the Shadow (2016) poster

10. Ofsayt (2006)
Offside (2006)

Puan: 8.4
Tür: Aile, Komedi, Dram
FilmBox Live

İran'da kadınların stadyuma girerek erkeklerle birlikte maç seyretmesinin yasak olması üzerine, İran'ın 2006 Dünya Kupası'na kalmasının belli olacağı son maçı statta izlemek isteyen kadınlar tek bir çare bulurlar: stadyuma erkek kılığında girmek. Kadınların bir kısmı, kalabalık arasından farkedilmeden girmeyi başarsa da bazıları, polisin dikkatini çeker ve stadın dışında bir yere, maç bitene kadar göz altında tutulmak üzere götürülürler. Hayattaki, belki de en büyük istekleri olan, o maçı stadyumda canlı canlı izleyebilme şansını malesef ki kaybetmişlerdir.

Offside (2006) poster

9. Taksi Tahran (2015)
Taxi (2015)

Puan: 8.7
Mubi

Taksi Tahran'ın hikayesi, İran'ın başkenti Tahran'ın sokaklarında gezinen, görünürde diğerlerinden hiçbir farklı olmayan bir sarı takside geçiyor. Tahran'ın renkli sokaklarında ilerleyen taksi, her türden yolcuyu konuk eder ve şoför koltuğunda oturan kişi her yolcuyla farklı bir konu üzerine çeşitli röportajlar gerçekleştirir. Direksiyondaki isim ise ünlü yönetmen Jafar Panahi'den başkası değildir. Panahi, taksisinin ön panosuna monte edilmiş kamerasını yolculara çevirerek farklı konular üzerinden yürüttükleri sohbetlerle, izleyiciye içerisinde dram ve komedinin bir araya geldiği zengin bir Tahran portresi sunuyor.

Taxi (2015) poster

8. The Wind Will Carry Us (1999)

Puan: 8.6
Tür: Dram
Blu TVMubi

Bir yönetmen olan Behzad, film çekimleri için İran’da bir kırsala gelir. Bölgenin yaşlılarından biri ölüm döşeğindedir. Onun yanında gece nöbetine kalacaktır. Bu vesile ile film, kendisinin yerel topluluğa uyum sağlamak için harcadığı çabayı ve bunun sonucunda da kendi davranışlarını nasıl değiştirdiğini anlatır. Bu sırada bölgede telefonu çekmediği için çalan telefonlara cevap veremez. Sonunda Behzad, bir tepeye doğru yol alır. Bu tepede de bir adam hazine aramaktadır. Behzad hazine için çukur kazan adamla iletişim kurmak istemesine karşın adam çukurdan çıkmaz.

The Wind Will Carry Us (1999) poster

7. Çöl Dansçısı (2014)
Desert Dancer (2014)

Puan: 4.8
Tür: Aksiyon
Puhu TV

Dans tutkunu Afshin Ghaffarian dans etmenin dahi yasaklandığı bu dönemde, yakın arkadaşlarını organize edip gizli bir dans ekibi kurmayı başarır. Tutkulu bir dansçı olan Elaheh (Freida Pinto) bu ekibe katılır. Afshin’in hayattaki tek tutkusunu muhafaza etme ve yasaklara karşı başkaldırış hikayesi sıra dışı olayları beraberinde getirir.

Desert Dancer (2014) poster

6. Kirazın Tadı (1997)
Taste of Cherry (1997)

Puan: 8.0
Tür: Aksiyon, Dram
Blu TVMubi

İran'ın en önemli yönetmenlerinden Abbas Kiarostami, bu filminde intihar etmek isteyen orta yaşlı bir adamın, kendisini gömmek için birisini ararken ki yolculuğunu anlatıyor. Bay Badii yolculuğu esnasında üç farklı kişiden intiharından sonra kendisini gömmesini rica eder: Kürt bir askerden, Afgan bir öğretmenden ve yaşlı Türk bir tahnitçiden. Aralarından sadece biri bu teklifi kabul eder. Ancak Bay Badii bu yolculuğu esnasında bu kişilerden hayat dersi niteliğinde pek çok şey öğrenecektir.

Taste of Cherry (1997) poster

5. The House Is Black (1963)

Puan: 7.8
Mubi

İran'ın kuzeyinde bir Leper Kolonisi'nde yer alan ev, evin açılış sahnelerinde, din ve şükran ile belirtildiği gibi, dünyada çok fazla olan "çirkinlik" dedi.

The House Is Black (1963) poster

4. Where Is My Friend's House? (1987)

Puan: 9.1
Tür: Aile, Dram
Mubi

8 yaşında bir çocuk, arkadaşının not defterini yanlışlıkla geri getirmesi gerekir, arkadaşı, arkadaşı okuldan atılma ile cezalandırılmalıdır.

Where Is My Friend's House? (1987) poster

3. Persepolis (2007)

Puan: 8.9
Mubi

2008 yılında Akademi tarafından En İyi Animasyon Film ödülüne aday gösterilen, 2007 Cannes Film Festivali Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen Persepolis, Marjane Satrapi’nin aynı adlı otobiyografik çizgi romanından siyah-beyaz olarak beyazperdeye aktarılan bir animasyon filmdir. Marjane ve ailesi, baskıcı Şah iktidarının devrilmesini büyük bir sevinç ile karşılarlar.Yıllarca ekonomik ve toplumsal anlamda yaşanan zorluklardan sonra yepyeni bir yaşam için yeni bir umut doğmuştur. Sancılı yılların ardından demokratik bir yönetimin geleceğini ümit eden İranlılar, bir kez daha büyük bir hayal kırıklığına uğrarlar. Şah’ın baskısından sonra sıra mollaların baskısına gelmiştir. İran-Irak savaşının da başlamasıyla da hayatları iyice zorlaşan Marjene'in ailesi, kızlarını Avusturya'ya bir liseye gönderir.Bir yanda muhafazakar bir ülke, bir yanda modern bir ülke. Bir yanda gelenek, bir yandan boşluk...

Persepolis (2007) poster

2. Yakın Plan (1990)
Close-Up (1990)

Puan: 8.5
Mubi

Yoksul sinema tutkunu Hüseyin Sabzian, otobüste yaşlı bir kadınla tanışır ve kendisini ünlü İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtır. Kadın, buna inanarak, adamı ailesiyle tanıştırmak üzere evine davete eder. Sabzian da, aileyi, yeni çekeceği filme para yardımı yapmaları şartıyla, filminde oynamaya ikna eder. Fakat, zengin Ahankhah ailesi, evi soyacağından şüphelenerek, adamı polise ihbar eder. Sabzian tutuklanır, sorgulama ve yargılanma süreci başlar.

Close-Up (1990) poster

1. Bir Ayrılık (2011)
A Separation (2011)

Puan: 9.2
Tür: Aksiyon, Dram
Blu TVMubi

Film, boşanmak üzere olan ama çocuklarının velayeti konusunda ikileme düşen bir çiftin öyküsünü anlatıyor. Simin (Leila Hatami), kocası Nader (Payman Maadi) ve kızı Termeh (Sarina Farhadi) ile birlikte İran'ı terk etmek istemektedir. Nader'in Alzheimer hastası babasını bırakmayı reddetmesi üzerine boşanma davası açan Simin, dava talebi reddedilince anne babasının evine gider. Termeh ise babasıyla kalmaya karar vermiştir. Nader kızına ve babasına bakması için hamile bir genç kadını tutar; ama bu durum daha fazla soruna yol açacaktır.

A Separation (2011) poster