Gerçek konulara dayalı senaryolarıyla; yarattıkları etkileri daha da pekişen yapımları derlediğimiz bu listede aynı zamanda yapımların hangi platformlarda yer aldıklarını da keşfedeceksiniz...

19. Cinayet Günlüğü (2003)
Memories of Murder (2003)

Puan: 8.2
Mubi

1986 yılında Güney Kore, askeri bir diktatörlük altındadır. Ülkede yasaklar ve baskılar tüm sıkılığı ile devam ederken bir gün, tecavüze uğrayarak vahşice bir cinayete kurban giden bir kadın bulunur. Hemen başlayan soruşturmanın başına, yerel polis dedektifi Park Doo-man getirilir. Fakat olayı çözmek için kullandığı yöntemler, herşeyi berbat etmekten başka bir işe yaramayacaktır.Başarısızlıkla sonuçlanan soruşturma yöntemleri nedeni ile bir çok tanığın zarar görmesi sonucu, Seul’dan yeni bir dedektif olan Seo göreve atanır. Zeki, kurnaz ve işini bilir tavırlarına rağmen Seo’nun da soruşturmada son derece başarısız olması, olayları iyice sarpa sardıracaktır.Fetişist özellikler taşıyan gizemli bir cinayet hikayesini gerilim, mizah ve dramatik öğelerle birlikte etkili bir şekilde anlatan yönetmen Joon-ho Bong, Cinayet Günlüğü ile pek çok festivelden ödüllerle döndü.

Memories of Murder (2003) poster

18. Büyük Açık (2015)
The Big Short (2015)

Puan: 8.3
Blu TVAmazon Prime

Michael Lewis'in aynı isimli kitabından uyarlanan ve gerçek bir hikayeden esinlenen filmde 2007 - 2010 yılları arasındaki finansal kriz sırasında akıllarına sıradışı bir iş fikri gelen dört kafadarın hikayesi anlatılmaktadır.

The Big Short (2015) poster

17. Kayıp Şampiyon (2014)
The Dark Horse (2014)

Puan: 8.3
Tür: Dram
Mubi

Kendisini yıllar içinde fiziksel bakımdan iyiden iyiye çökerten bipolar bozuklukla boğuşan, eski yerel satranç şampiyonu Genesis Potini (!f 2004’te gösterilen Balinanın Sırtında ile hatırladığımız Cliff Curtis), kardeşi Ariki’nin denetiminde psikiyatri kliniğinden salıverilmiştir. Suçla ve çetelerle haşır neşir Ariki ve oğlu Mana’nın yaşadığı evden uzaklaşıp, gerçek hayata geri dönmek isteyen Gen bir gün kendisine benzer sorunlu geçmişleri olan çocukların bulunduğu bir satranç kulübünün varlığından haberdar olur. Bir anda bu birbiriyle uyumsuz görünen gruptan etkilenen Gen, onları Ulusal Satranç Şampiyonası’na hazırlamaya karar verir. James Napier Robertson, gerçek bir olaydan esinlenerek yazdığı senaryosuyla, duygu sömürüsüne açık bu çetrefilli konuyu kolaya kaçmadan kotarıyor. Kayıp Şampiyon, yaşanılan güçlüklere rağmen devam etme isteğinin, ayağa kalkmanın samimi ve gerçekçi detaylarla dolu anlatımı aslında.

The Dark Horse (2014) poster

16. Onur (2014)
Pride (2014)

Puan: 8.3
Mubi

Sene 1984. İngiltere, Margaret Thatcher’ın muhafazakar politikalarının etkisi altındadır. Bu politik atmosfer içinde ezilen başlıca gruplardan biri eşcinsellerdir. Ancak en az onlar kadar baskı altında olan bir grup daha vardır; maden işçileri! İlk bakışta hiçbir ortak noktası yokmuş gibi gözüken bu iki grup birbirine yardımcı olabilecek midir? Onur (Pride) lezbiyen ve gey aktivistlerin güçlerini maden işçileri ile birleştirerek, hem politik engelleri, hem de ön yargıları aşmalarının gerçek ve renkli hikayesini anlatan, harika bir İngiliz Sineması örneği.

Pride (2014) poster

15. Apollo 13 (1995)

Puan: 8.3
Tür: Aksiyon
NetflixAmazon PrimeApple iTunesGoogle Play Movies

Lovell, Jack Swigert ve Fred Haise'den oluşan Apollo 13 ekibi, NASA'nın yürüttüğü beşinci uzay görevinin sırasında 'yarı yolda' oksijen tanklarından birinin patlaması yüzünden güç ve oksijen sıkıntısı çekmeye başlarlar ve aracın Dünya'ya dönmesi risk altına girer. Geri kalan oksijeni idareli kullanırken donma ve havasızlıktan ölme tehlikelerini göze alan ekip ne pahasına olursa olsun yörüngeden kurtularak Dünya'ya dönmeyi deneyeceklerdir. Fakat Houston'daki komuta merkezindeki görevliler hasar görmüş olan aracın atmosferden geçerken yanarak parçalanabileceğini tahmin etmektedir...

Apollo 13 (1995) poster

14. Sınırsızlar Kulübü (2013)
Dallas Buyers Club (2013)

Film, uyuşturucu bağımlısı ve HIV taşıyıcısı Ron Woodroof'un hayatından esinleniyor. Ron Woodroof'a 1986 yılında AIDS yüzünden 30 günlük ömür biçilir. Teşhiş sonrası FDA kurumundan yasal onaylı olarak kullanabileceği tek ilaç olan AZT'yi almaya başlayan Ron hızla ölümün eşiğine doğru sürüklendiğini fark eder. Çareyi ABD'de yasal olmayan ama dünyanın dört bir yanında bulunan, doğal ilaçlara başvurmakta bulur. Kendisiyle ilgilenen doktorlardan biri olan arkadaşı Eve Saks'ın da yardımıyla Ron farkıdna olmadan çevresindeki hastlar içinde bir iletişim ve satış ağı kurmuş olur. "Dallas Buyers Club" olarak bilinen bu oluşum FDA'nın tedavisi yerine alternatif tıbbı tercih edenlerin çaresi olur ve dahası hastalar üzerinde onaylı AZT'den daha çok işe yarar. Fakat durum çok geçmeden fark edilir ve ilaç firmaları ve FDA Ron'a karşı büyük bir savaş açar.

Dallas Buyers Club (2013) poster

13. Sıkıysa Yakala (2002)
Catch Me If You Can (2002)

FBI’ın ünlü “En Çok Arananlar” listesinde yer alan en genç dolandırıcısının gerçek yaşam öyküsü... Frank Abagnale Jr henüz 18 yaşına gelmeden doktorluk, avukatlık ve büyük bir hava yolu şirketinde pilot yardımcılığı yaptı. Kılık değiştirme ustası olan Abagnale, aynı zamanda son derece zeki bir dolandırıcıydı. 16 yaşındayken başladığı çek sahtekarlığını 26 ülkede sürdürerek 2,5 milyon dolar çapında dolandırıcılık yaptı. ABD tarihinin en başarılı banka soygununu gerçekleştirdi.

Catch Me If You Can (2002) poster

12. Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu (2019)

Puan: 8.3
Tür: Aksiyon
NetflixApple iTunesGoogle Play Movies

Filmde, ilk Dünya Rekoru’na imza attığında 15 yaşında olan, spor kariyerine 7 Dünya Rekoru, üç farklı olimpiyatta kazandığı 3 Olimpiyat Altın Madalya, 6 Avrupa Şampiyonluğu ile 7 tane Dünya Şampiyonluğu ve daha nice başarılar sığdıran ülkemiz ve dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdıran efsanevi halterci Naim Süleymanoğlu’nun hayat hikayesini konu ediliyor.

Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu (2019) poster

11. Milk (2008)

Puan: 8.4
NetflixAmazon Prime

1978'de öldürülen Amerika'nın ilk gay hakları savunucusu, politikacı Harvey Milk'in hayatını konu alan bir yapım.

Milk (2008) poster

10. Başkanın Bütün Adamları (1976)
All The President's Men (1976)

Puan: 8.6
Mubi

Başkan Nixon, Amerikan tarihinde istifaya zorlanmış ilk ve -şimdilik- tek başkandır. Her şey, Washington Post gazetesi muhabiri iki gözüpek gazetecinin, Carl Bernstein ve Bob Woodward'ın, bir dedektif kalitesinde yaptıkları takip sonucu tarihe Watergate Skandalı olarak geçecek vaka ortaya çıkar: 17 Haziran 1972 günü, Nixon'ın mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti'den bir kaç kişi, seçimi kazanması muhtemel olan Demokratların merkezine sızıp dinleme cihazı yerleştirmiştir. İki gazetecinin yakın takibi, olayın sorumlusunun, Cumhuriyetçi Parti'nin en tepesinde bulunduğunu gözler önüne serer. 4 Oscar'lı filmin merkezindeki gazetecileri Dustin Hoffman ve Robert Redford canlandırıyor.Alan J. Pakula'nın filmi aradan geçen yıllara rağmen gücünü fazlasıyla koruyor. Medyanın gücünü olumlu yönde kullandığında nelere kadir olduğunu gösteren çarpıcı bir yapım.

All The President's Men (1976) poster

9. Kazanma Sanatı (2011)
Moneyball (2011)

Puan: 8.6
Tür: Aksiyon
NetflixApple iTunesGoogle Play Movies

Bir zamanlar beyzbol yıldızı olma yolunda ilerleyen Billy Beane, sahadaki beklentileri karşılamakta başarısız olunca, azılı rekabete dayalı kişiliğiyle yöneticiliğe yönelmeye karar verir. Ancak Billy’nin yöneticiliğini yaptığı ve sezona hazırlanan Oakland takımı, yıldız oyuncularını büyük takımlara kaptırmıştır. Billy’nin tek seçeneği, takımını yeniden kurmaktır.

Moneyball (2011) poster

7. Dunkirk (2017)

Puan: 8.8
Tür: Aksiyon
NetflixBlu TVGoogle Play Movies

İkinci Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında Nazi Almanyası'nın net bir üstünlüğü vardır. Mayıs 1940'ta İngiltere, Kanada, Fransa ve Belçika'ya ait müttefik ordularından 400 bin asker, Fransa'nın İngiltere'ye çok yakın Dunkirk bölgesinde Alman Ordusu tarafından karadan tamamen kuşatılmıştır. Almanlar bu askerleri hava bombardımanlarıyla yok etmeyi planlarken, İngiliz Başbakanı Winston Churchill'in yönlendirmesiyle askerleri kurtarabilmek için çok tehlikeli ve savaşın gelişimi açısından hayati önemde bir tahliye operasyonu başlatılır. Film, 2. Dünya Savaşı'nın seyrini etkileyen olaylardan Dunkirk Tahliyesi'ni karadan, havadan ve denizden farklı bakış açılarıyla izleyiciye aktarıyor.

Dunkirk (2017) poster

6. When They See Us (2019)

Puan: 8.9
Tür: Aksiyon
Netflix

Gerçek bir hikâyeden uyarlanan bu film, 1989 yılında geçmektedir. Harlemli beş genç, haksız yere Central Park'ta koşu yapan bir kadına vahşi bir cinsel saldırıyla suçlanınca tutuklanır ve sorgulanırlar. Ülke genelinde tansiyon yükselirken bu beş genç, kendilerini bir kâbusun içinde sıkışıp kalmış olarak bulur.

When They See Us (2019) poster

5. Sosyal Ağ (2010)
The Social Network (2010)

Puan: 9.0
Tür: Aksiyon
NetflixGoogle Play Movies

2003 yılının Ekim ayında alkollü bir gece, kız arkadaşından yeni ayrılmış olan Mark, üniversitenin bilgisayarlarına sızarak, kampustaki tüm kadınlarla ilgili bilgilerden oluşan bir veri tabanını içeren bir site yaratır, ardından yan yana iki fotoğraf koyarak kullanıcılardan hangisinin “daha ateşli” olduğunu seçmesini ister. Sitenin adını Facemash koyar; site bir anda virüs gibi etrafa yayılarak tüm Harvard sistemini çökertir ve görünürdeki kadın düşmanlığıyla kampusta tartışma yaratır; Mark, Facemash'ı yaratarak kasıtlı olarak güvenliği, telif hakları yasasını ve özel hayatı ihlal etmekle suçlanır. Tam o anda, Facebook'un altyapısını oluşturan iskelet ortaya çıkmıştır. Kısa süre sonra, Mark Harvard'da bir ekrandan diğerine , Ivy League üzerinden Silikon Vadisi'ne ve tüm dünyaya bir yangın misali sıçrayacak olan thefacebook.com sitesini oluşturur...

The Social Network (2010) poster

4. Parlak Bir Yaz Günü (1991)
A Brighter Summer Day (1991)

Puan: 9.1
Mubi

Xiao Si'r Tayvan'da yaşayan bir mültecinin genç oğludur. Ancak Tayvan'da bir mülteci olarak yaşamak hiç de kolay değildir. Gerçek bir olaydan alınan filmde Tayvan'da birbirine düşman iki çeteden birbirine aşık olan 14 yaşında iki gencin hikayesi ele alınıyor.

A Brighter Summer Day (1991) poster

3. Sıkı Dostlar (1990)
Goodfellas (1990)

Puan: 9.1
Mubi

Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan filmde Henry Hill adında bir gangster, Jimmy Conway ve Tommy De Vito adlı iki arkadaşıyla birlikte bir soyguna kalkışır. Gözleri daha yukarda olan iki arkadaşı soyguna katılan diğerlerini öldürür ve mafya içinde yükselmeye başlarlar. Bu durum Henry'i olumsuz etkilemiştir ve bu konuda birşeyler yapması gerekmektedir. Büyük usta Martin Scorsese'nin başyapıtlarından biri olan Goodfellas, 1991 yılında 6 dalda Oscar'a aday gösterilmiş, en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Joe Pesci'ye ödül kazandırmıştı.

Goodfellas (1990) poster

2. Schindler'in Listesi (1993)
Schindler's List (1993)

Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan film, Oskar Schindler adlı bir Alman işadamının 2. Dünya Savaşı sırasında Polonya'da kurduğu fabrikada Yahudi işçileri çalıştırmaya başlaması ve bu sayede 1100 Yahudi'nin hayatını kurtarmasını konu alıyor. Steven Spielberg'in en önemli yapıtları arasında sayılan ve ünlü yönetmene Oscar kazandıran film, 1994 yılında 12 dalda Oscar'a aday olmuş ve 7 dalda kazanmıştı. Filmin kazandığı Oscar'lar : En İyi Film, Yönetim, Kurgu, Sanat Yönetimi, Görüntü, Özgün Müzik ve Senaryo Uyarlaması.

Schindler's List (1993) poster

1. Çernobil (2019)
Chernobyl (2019)

Puan: 9.4
Tür: Aksiyon
Blu TV

1986 yılında Çernobil Nükleer Santrali’nde meydana gelen faciayı ekranlara taşıyacak olan mini dizi, insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden birini durdurmak için hayatlarını tehlikeye atan ve nükleer sızıntının Avrupa’ya yayılmasını engelleyen cesur kadın ve erkeklerin hikâyesini anlatacak.Dizide Jared Harris, Çernobil’de yaşanan sızıntıyı kontrol altına almak için elinden gelen yapan bir nükleer fizikçiyi; Stellan Skarsgård, Sovyetler Birliği tarafından durumu yönetmesi için görevlendirilen Başbakan Yardımcısı Boris Shcherbina’yı; Emily Watson, bu facianın neden meydana geldiğini öğrenmeye çalışan nükleer fizikçi Ulana Khomyuk’u; Jessie Buckley ise eşi ilk müdahale ekibinde yer alan Lyudmilla Ignatenko’yu canlandıracak.

Chernobyl (2019) poster