Beyaz perdenin en trajik ve heyecanlı hikayelerine konu olan hapishanelerde geçen hayatları anlatan 20 yapımı sıraladık. Bu tarza aşina izleyicilerin çok beğeneceği bir liste hazırladık.

20. Kahramanlar Şehri (1959)
Rio Bravo (1959)

Puan: 9.0
Mubi

Gelmiş geçmiş en iyi western filmleri arasında gösterilen filmde, Şerif John T. Chance ve iki yardımcısı kasabada işlenen cinayetlerin peşine düşerler. Ancak yardımcılarının birinin çok genç, birinin de alkolik olması onun başına türlü belalar açar...

Rio Bravo (1959) poster

19. Sonsuz Sokaklar (1954)
La Strada (1954)

Puan: 8.9
Tür: Dram
Mubi

Karnavallarda gösteri yapan ikinci sınıf vücutçu Zampano, tuhaf bir köylü kızı olan Gelsomina’yı, fakirlikten çaresiz annesinden “satın alır” ve ikisi birlikte yola koyulurlar. Merhametsiz ve suskun Zampano, (Fellini’nin karısı Giulietta Masina’nın; Buster Keaton, Charlie Chaplin ve Marcel Marceau’nunkilerle karşılaştırılmış garip bir pandomimci uslûbuyla canlandırdığı) masum ve çocuksu Gelsomina’ya, zincir kırma numarası sırasında şapkayı dolaştırmasını, davul çalmasını ve biraz soytarılık etmesini öğretir. Kızı baştan çıkarır, ona köle muamelesi eder ve kaçmaya çalıştığında da döver. Bir taşra sirkine katıldıklarında, Gelsomina nükteci ip cambazı, soytarı Matto’yla tanışır. Zampano ona amansızca sataşan Matto’dan nefret eder. Bir seferinde tahrik üzerine bıçağını çekince tutuklanıp bir geceliğine hapse atılır. Gelsomina, Zampano’yu terk etmek ister ama Matto kızı onunla kalması için ikna eder...

La Strada (1954) poster

18. The Night Of (2016)

Puan: 8.5
Tür: Aksiyon
Blu TV

"The Night Of" New York'ta yaşanan, karmaşık bir hikayeye sahip hayali bir cinayet davasının derinlemesine araştırıldığı sekiz bölümden oluşacak bir mini dizidir. Bir kızı öldürmekle suçlanan Nasir Khan (Riz Ahmed) isimli Pakistanlı bir vatandaşın soruşturma ve dava süreci işlenecektir.

The Night Of (2016) poster

17. Caniler Avcısı (1955)
The Night Of The Hunter (1955)

Puan: 9.1
Mubi

Ünlü aktör Charles Laughton'ın yönetmen olarak imza attığı film, konusu ve oyuncularıyla kaçırılmayacak bir klasik. Hapiste tanıdığı Ben adlı adamın evinin yakınlarına yüklü bir miktar para sakladığını öğrenen psikopat Harry, hapishaneden çıktıktan sonra Ben'in evine gider...

The Night Of The Hunter (1955) poster

16. Bir İdam Mahkumu Kaçtı (1956)
Un Condamné à Mort S'est échappé (1956)

Puan: 9.2
Mubi

Bir İdam Mahkumu Kaçtı, sinemada minimalizmin tadına varmak isteyenler için en iyi başlangıç noktası. Filmin büyük bölümü, Fontaine'i (François Leterrier) hücresinde yalnız başına, kendisi gibi tutsak olanlarla iletişim kurarken ve özgürlüğüne doğru adım adım ilerlerken gösterir. Tüm Bresson filmleri gibi bu film de, Bresson'un uzun çalışmalardan sonra geliştirdiği, "sinematograf" üzerine kuramlarını ortaya koyar: Dramatiklikten tamamen uzak bir oyunculuk sergileyen amatör oyuncular; görüntü dışı seslere ve onların aktardığı bilgiye olağanüstü bir vurgu; son ve görkemli ana kadar müziğin kullanılmaması. Fransız sinemasının diğer muhteşem hapishane filmleri olan Jaques Becker'in Le trou (Delik, 1960) ve Jean Genet'nin Un chant d'amour (Aşk Şarkısı, 1950) filmleri gibi, Bir İdam Mahkumu Kaçtı da insan ruhunun çektiği acıların ve kurtuluşa yönelten dürtülerin olağanüstü güçlü bir alegorisini sunar..

Un Condamné à Mort S'est échappé (1956) poster

15. İçimdeki Yangın (2010)
Incendies (2010)

Puan: 8.5
Tür: Savaş, Dram, Gizem
Mubi

Aile dostları olan bir avukatın çağrısı üzerine annelerinin ölümünün ardından kendilerine yazılmış bir mektupla karşılaşan ikiz kardeşler Jeanne ve Simon, ölen annelerinin son arzusunu yerine getirmek amacıyla Lübnan'a doğru yola çıkarlar. Simon ilk başta isteksiz davransa da bir süre sonra o da kardeşi Jeanne'e katılır... Aradan geçen yıllar, ailenin tarihini karmaşık bir hale getirmişse de, çocuklar bu serüvenin izlerini sürmeye kararlıdırlar. Fakat gün geçtikçe daha fazla deştikleri geçmiş, kardeşleri yürek burkan gerçeklerle yüz yüze getirecektir. Orta Doğu'daki iç savaşın en karanlık dönemine ışık tutan İçimdeki Yangın, En İyi Yabancı Film Oscarı'na da aday gösterilmişti.

Incendies (2010) poster

14. The Shield (2002)

Puan: 8.7
Amazon Prime

The Shield, 2002 - 2008 yılları arasında FX televizyonunda 7 sezon boyunca yayınlanmış bir polisiye drama dizisidir. Dizi hikayesi, yeri geldiğinde işini layığıyla yapan, yeri geldiğinde ise çıkarları uğruna suçlularla işbirliği yapan bir polis memuru olan Vic Mackey ve departmanı etrafında geçiyor. Vic, departmanın lideri ve en iyi polisidir. Vic'in bu denli başarılı olmasını sağlayan ise suçlularla çıkarları doğrultusunda işbirliği yapmasıdır. Vic yozlaşmış bir memur olmasına rağmen suçluları konuşturma ve operasyonlarda ki kişisel becerileriyle de diğer memurlardan çok daha üstün olduğunu gösteriyor. Vic Mackey'in yaptıkları departmanda hoş karşılanmasa da işlerin yolunda gitmesi sebebiyle bu pis olaylara burnunu sokmak isteyen pek yoktur. The Shield, 2002 yılında başrol oyuncusu Michael Chiklis ile Emmy Ödülü kazanmıştır. Yine 2003 yılında aynı oyuncu ile Altın Küre ödülünü kazanmıştır. Aynı yıl The Shield dizisi Altın Küre ödüllerinde en iyi drama dizisi seçilmiştir. Bunlar dışında 3 kez Altın Küre, 4 kez de Emmy Ödülleri'ne aday gösterilmiştir.

The Shield (2002) poster

13. Gizli Dünya (2015)
Room (2015)

Puan: 8.7
Tür: Aksiyon
NetflixApple iTunesGoogle Play Movies

Jack ile annesi, 5 yıl boyunca tek odada hayatlarını sürdürmek zorunda kalmıştır. Hiç dışarı çıkamadıkları için, 5 yaşındaki Jack bütün hayatı bu odadan ibaret sanmaktadır. Fakat günün birinde kurtuldukları zaman, küçük Jack’in keşifleri oldukça sarsıcı olacaktır. 43 ödül kazanan, 1 dalda Altın Küre ödülü sahibi olan film, yıllarca esaret altında yaşamış anne ve çocuğunun sıradışı dramını ele alıyor.

Room (2015) poster

12. 13 Madde (2016)
13th (2016)

Puan: 8.7
Tür: Aksiyon
Netflix

Belgesel niteliğindeki film, ABD’de siyahi vatandaşların kanun önündeki pozisyonlarına ve hapishane koşullarına dikkat çekiyor. Son zamanlarda medyaya da sıkça yansıyan, Amerika’daki polislerin siyahilere karşı olan orantısız şiddet olayları tüm ülkede ve dünya çapında büyük tepki görmüştü. Hüküm giymiş mahkumların güçlü bir oranının siyahilerden oluştuğunu da belirten yönetmen bunun yalnızca suçla değil aynı zamanda Amerika’nın yargı sistemiyle de ilgisine dikkat çekiyor.

13th (2016) poster

11. Orange Is the New Black (2013)

Puan: 8.0
Tür: Aksiyon
Netflix

Weeds'in yapımcılarının imzasını taşıyan, Emmy ödüllü dizide seçkin bir New Yorklu, eskiden işlediği bir suç yüzünden kadın cezaevine atılır. Nişanlı bir kadın olan Piper Chapman (Taylor Schilling), 10 yıl önce üniversitedeyken tanıdığı bir uyuşturucu satıcısı olan Alex (Laura Prepon) yüzünden tutuklanır ve birkaç yıllığına hapse düşer. Piper’ın New York’taki nişanlısı Larry (Jason Biggs) ile yaşadığı konforlu hayattan vazgeçip, topluma olan borcunu ödemesi gerekmektedir. Dizi de kahramanımızın turuncu hapishane giysilerine bürünüp, hapishane kültürünü öğrenmeye ve hayatında inandığı her şeyi sorgulamaya giriştiği, hapisteki ilginç ve lafını esirgemeyen tiplerle beklenmedik dostluklar kurduğu bir döneme, mizahi bir dille tanık eder bizleri.

Orange Is the New Black (2013) poster

10. Delik (1960)
Le Trou (1960)

Puan: 9.0
Mubi

Karısını öldürmeye teşebbüs suçundan hüküm giymiş ve mahkemesini bekleyen bir mahkum olan Claude Gaspard, başka bir hücreye transfer edilince, bu hücrede tanıştığı mahkumların hapishaneden kaçma planlarının olduğunu öğrenir. Bu sırada mahkum olduğu dava düşünce, Gaspard'a, en fazla 5 yıl içinde hapishaneden çıkacağı açıklanır. Fakat kaçış planı hala işliyordur ve diğer mahkumlar er geç bu durumu öğrenecektir...

Le Trou (1960) poster

9. Vis a vis (2015)

Puan: 8.2
Tür: Aksiyon
Netflix

Macarena Ferreiro patronuna sırılsıklam aşık olan gencecik bir muhasabeci bayandır ve onun yüzünden üstüne para geçirme suçuyla özel kadın cezaevi Cruz del Sur hapishanesinde 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Aşk, intikam, aile, psikoloji ve benzeri konuların bulunduğu Vis a Vis (Locked Up) ulusal ve dünyada uluslararası birden çok ödüle adaylığını göstemriş olup kazanmıştır.

Vis a vis (2015) poster

8. Büyük Kaçış (2005)
Prison Break (2005)

Michael Scofield dahi bir mühendistir. Kendisine ait bir şirketi ve normal bir hayatı vardır. Ama işler uzun süredir görüşmediği abisinin hapse girmesi ve idamla suçlanmasıyla değişir. Abisi Lincoln, Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısının kardeşini öldürmekle suçlanmaktadır, ama Lincoln masum olduğunu iddia etmektedir.Abisinin bu suçu işlemediğine kanaat getiren Michael onu hapishaneden çıkartmaktan başka çaresi yoktur. Bütün hukuki yolların tükendiğini anlayan Michael'ın abisini yüksek güvenlikli Fox River hapishanesinden kurtarması gerekmektedir. Ama, nasıl? Onu hapishaneden kaçırmak için çeşitli yöntemler düşünen Michael, hiçbiriyle başarıya ulaşamayacağını görür. Sadece tek bir yol vardır. İlk önce kendisinin hapse girmesi gerekmektedir. Detaylı bir plan yapar ve bu planı vücuduna dövme olarak çizdirir. Hayatını sonsuza kadar değiştirmek için planın ilk kısmını gerçekleştirmesi gerekecektir: bir bankayı silahla soymak.2005 yılında yayınlanmaya başlayan Prison Break tam bir fenomen haline gelmişti. Prison Break 2006 yılında People's Choice Award ödüllerinde "En İyi Drama Dizisi" ödülü almış, ayrıca 2007 yılında Avustralya Film Enstitüsü Dominic Purcell'i en iyi aktör ödülüne layık görmüştür

Prison Break (2005) poster

7. Sıkı Dostlar (1990)
Goodfellas (1990)

Puan: 9.1
Mubi

Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan filmde Henry Hill adında bir gangster, Jimmy Conway ve Tommy De Vito adlı iki arkadaşıyla birlikte bir soyguna kalkışır. Gözleri daha yukarda olan iki arkadaşı soyguna katılan diğerlerini öldürür ve mafya içinde yükselmeye başlarlar. Bu durum Henry'i olumsuz etkilemiştir ve bu konuda birşeyler yapması gerekmektedir. Büyük usta Martin Scorsese'nin başyapıtlarından biri olan Goodfellas, 1991 yılında 6 dalda Oscar'a aday gösterilmiş, en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Joe Pesci'ye ödül kazandırmıştı.

Goodfellas (1990) poster

6. Prison Playbook (2017)

Puan: 8.5
NetflixAmazon Prime

Beyzbol birinci ligine çıkmak üzere olan yıldız bir top atıcı hapse girer. Bu yeni dünyada yolunu bulmayı öğrenmek zorundadır.

Prison Playbook (2017) poster

5. Yeşil Yol (1999)
The Green Mile (1999)

Edgecomb, hikayesini anlatırken bir huzurevinde yaşamaktadır ve hapishanedeki görevinin üzerinden yıllar geçmiştir. Hapishanedeki hücrelerinden alınan idam mahkumlarının elektrikli sandalyenin bulunduğu ölüm odasına giderken yürüdükleri, bir millik yeşil yolda yaşananlara her defasında tanık olan Edgecomb, ömrü boyu unutamayacağı olaylara tanık olur.Edgecomb, yıllar boyunca sayısız idam mahkumu nakleder. Ama hiç birisi, onu, John Coffey kadar etkilemez. Oldukça iri yarı bir adam olan Coffey, iki küçük kızı öldürmek suçundan idama mahkum olmuştur. Ürkütücü görünümünün aksine oldukça ince, kırılgan ve düşünceli bir yapıya sahip olan Coffey, bazı doğa üstü güçlere sahiptir. Edgecomb'un ona gerçekten suçlu olup olmadığını sorması ile aralarında bir diyalog başlar.

The Green Mile (1999) poster

4. Avlu (2018)

Puan: 7.3
Tür: Aksiyon, Suç, Dram
NetflixPuhu TV

Avlu, yılların sağır kaldığı adaletini kendisi sağlamaya çalışmış bir kadının ceza evine girişini konu alıyor. Özgürlüğünden vazgeçmek zorunda kalan bu kadınların 3.sayfa haberlere yansımayan, mutsuzluğun acı ile yarıştığı Karakuyu’da kendi düzen ve kendi hukuklarına karşı verdikleri yaşam mücadelesini konu alıyor.

Avlu (2018) poster

3. Making a Murderer (2015)

Puan: 8.6
Tür: Aksiyon
Netflix

13 yıl zarfında çekilen ve gerçek olayları konu alan bu gerilim, işlememiş olmaları muhtemel korkunç bir suçtan hüküm giyen iki adamın benzersiz hikâyesini anlatıyor.

Making a Murderer (2015) poster

2. Mindhunter (2017)

Puan: 8.6
Tür: Aksiyon
Netflix

FBI'ın Elit Seri Suçlar Biriminden bir ajan, kötü şöhretli seri katilleri ve tecavüzcüleri araştırırken profil çıkarma teknikleri geliştirir.

Mindhunter (2017) poster

1. Esaretin Bedeli (1994)
The Shawshank Redemption (1994)

Puan: 8.8
Tür: Aksiyon, Suç, Dram
NetflixBlu TVMubiGoogle Play Movies

Genç ve başarılı bir banker olan Andy Dufresne, karısını ve onun sevgilisini öldürmek suçundan ömür boyu hapse mahkum edilir ve Shawshank hapishanesine gönderilir. İşkence, tecavüz, dayak dahil her türlü kötü koşulun hüküm sürdüğü hapishane koşullarında, Andy'nin hayata bağlı ve her daim iyi bir şeyler bulma çabası içindeki hali, çevresindeki herkesi çok etkileyecektir. Bir süre sonra parmaklıkların arkasında bile özgür bir yaşam olabileceğine bütün mahkumları inandırır. Bu mahkumlardan biri olan Ellis Boyd "Red" ve Andy, unutulmaz bir dostluk kurarak hapishaneyi bambaşka bir yer haline getirirler.

The Shawshank Redemption (1994) poster