En iyi fantastik komediler, hem güldüren hem de şaşırtan kareler. Hayal gücünüzle sınırlı birbirinden etkileyici senaryolar... Hepsi bu listede...

29. The Map of Tiny Perfect Things (2021)
The Map Of Tiny Perfect Things (2021)

İki genç, bir zaman döngüsünde sıkışıp kalır. Erkek olanı çıkmak, kız olanı ise kalmak ister. İkisi bir araya gelir ve döngüden çıkmak için bu monotonlukta yaşanan, gözden kaçabilecek, küçük anlarda anlam aramaya başlar.

The Map Of Tiny Perfect Things (2021) poster

28. Hayalet Avcıları (1984)
Ghostbusters (1984)

Paranormal konulara düşkün Dr. Peter Venkman ve 3 kafadar akademisyen arkadaşı bir işe yaramadıkları gerekçesiyle Columbia Üniversitesi'nden atıldıklarında kendi işlerini kurmaya karar verirler ve hayalet avcılığı şirketi Ghostbusters doğar.TV reklamları sayesinde isimlerini duyurup, New Yorkluları şehrin orasına burasına musallat olmuş hayaletlerden kurtarmaya başlarlar. Bir gün güzel viyolonselist Dana Barrett tarafında kiralandıklarında, genç kadına ait evin, New York'u istila etmeye başlayan kötü ruhlar tarafından dünyaya giriş kapısı olarak kullanıldığını anlarlar. İşler kontrolden çıkar.1984'te, o zamana dek yapılmış en pahalı komedi filmi olarak vizyona girdiğinde çılgınlık derecesinde sevilmiş olan Hayalet Avcıları; Dan Aykroyd ve Harold Ramis'in birlikte yazdıkları dahice senaryo kadar, Bill Murray ve Rick Moranis gibi komedyenlerin usta oyunuyla da unutulmazlar arasına girmiş bir yapım.

Ghostbusters (1984) poster

27. Tersyüz (2002)
Adaptation. (2002)

Puan: 8.3
Mubi

Öykünün merkezinde yer alan karakter bizzat senaryoyu yazan Charlie Kaufman. Susan Orlean’ın The Orchid Thief kitabını senaryolaştırmaya çalışmaktadır. Başındaki orkide belası yetmiyormuş gibi, bir de konvensiyonel bir gerilim senaryosu yazmaya çalışan ikiz kardeşiyle uğraşmaktadır... Filmin bu noktadan itibaren nerelere ilerlediğini öğrenmek için izlemeniz lazım, zaten söylesek de inanmazsınız ! Bir yaprağın damarları gibi çatallanıp budaklanan yapım, günümüz sinemasının en yaratıcı yönetmenlerinden biriyle, en çılgın senaristini biraraya getiriyor.

Adaptation. (2002) poster

26. Bütün O Caz (1979)
All That Jazz (1979)

Puan: 7.9
Mubi

Bob Fosse'nin otobiyografik filmi gösteri dünyasının içinden bir yapıt. Ünlü yönetmen-koreograf Joe Gideon (Roy Scheider) Broadway'in zirvesinde. Ama işine bağlılığı özel hayatını gittikçe yok etmekte ve Dexedrine ilaç şişeleriyle ayakta durabilmekte. Gideon bir seçime doğru yaklaşmaktadır. Sanatı ya da hayatı...

All That Jazz (1979) poster

25. Ruhların Jülyeti (1965)
Giulietta Degli Spiriti (1965)

Puan: 7.9
Mubi

Kentli ve zengin bir kadın olan Giulietta, yaz mevsimini Fregene’deki evinde geçirir. Manastırda eğitim görmüş olan Giulietta, dedesinin bir balerinle kaçtığı günü hafızasından silememiştir. Giulietta’nın Giorgio’yla evlilik yıldönümleri nedeniyle düzenlenen partide ruh çağırma seansı düzenlenir. Müstehcen ve erotik hayaletler çağrılır; fakat hayaletlerden birinin Giulietta’ya hakaretler yağdırması üzerine, Giulietta, Giorgio’nun kendisini onunla aldattığı gibi bir fikre kapılır ve kadının kimliği krize sebebiyet verir. Giulietta bu hayaletli evde, iyi yetişmiş sofu ve yasaklamalar arasında, kafasındaki çelişkilerle baş başa kalır. Giulietta’nın komşusu Susy, onu evine davet eder. Giulietta burada, kocasının onu somut bir şekilde aldattığını öğrendikten sonra, onu huzursuz eden şeyleri anlatıp, içini dökerek nihayet rahatlamayı başarır. Bu suçun verdiği hisler onu kaçmaya sevk eder ve bu zıt görüntüler beynini altüst eder.

Giulietta Degli Spiriti (1965) poster

24. House (1977)

Puan: 8.2
Mubi

Bir kız öğrenci, Sınıf arkadaşlarının altı kişinin altı kişinin, doğaüstü olayların neredeyse hemen ortaya çıktığı, uzaktaki ülkenizdeki eve sahip olmasına yol açtı. Kötü ruhlar, kana piyano ve şeytani bir evcat ile yüz yüze geliyorlar.

House (1977) poster

23. John Malkovich Olmak (1999)
Being John Malkovich (1999)

Puan: 8.7
Mubi

Craig yolun sonundadır. Yetenekli bir sokak kuklacısı olmasına rağmen, para kazanamamaktadır. Bir evcil hayvan dükkanında çalışıp işini özel hayatına taşıyan karısı Lotte ile Craig arasındaki ilişki de pek iç açıcı değildir.Acil ihtiyaçtan dolayı bir firmada dosyalama memuru olarak işe başlayan Craig, burada Maxine adlı bir kadına gönül koyar. Maxine'in pek te ciddiye almadığı Craig odasında çalışırken dolabın arkasına düşen bir dosyayı almak için dolabı çektiğinde küçük bir gizli kapıyla karşılaşır. Merakla kapıdan içeri giren Craig, John Malkovich olur.

Being John Malkovich (1999) poster

22. Alice (1988)
Něco Z Alenky (1988)

Puan: 8.5
Mubi

Çek yönetmen Jan Svankmajer'den sürreal bir Alice Harikalar Diyarı'nda uyarlaması. Lewis Caroll'ın aynı isimli romanın serbest bir uyarlaması olan filmde, orijinal hikayeye sadık bir şekilde Alice beyaz tavşanın peşine takılarak başka bir dünyaya geçiş yapıyor. Alıştığımız Alice hikayesindekinden farklı olan bu dünyada, korkutucu karakter ve yaratıklarla karşılaşıyoruz. Yönetmen Jan Svankmajer, sürreal öğeler kullanarak anlattığı Alice'in fantastik hikayesini bir korku masalına dönüştürüyor. Yönetmenin, animasyon, gerçek çekimler ve kukla kullanarak farklı teknikleri bir araya getirerek çektiği film görmediğimiz bir Alice hikayesi sunuyor; ve kültler arasındaki yerini alıyor.

Něco Z Alenky (1988) poster

21. Zelig (1983)

Puan: 8.9
Mubi

1920'lerde, sansasyonel bir karakter olan Leonard Zelig’in (Woody Allen) eğlenceli, bir o kadar da fantastik “belgeseli” olan bir yapım. Leonard Zelig kimle tanışırsa onun karakteristik özelliklerini taklit eden bukalemunvari bir adamdır. Huzuru ise sadece psikiyatristi Dr. Eudora Fletcher’ın (Mia Farrow) kollarında bulmaktadır.

Zelig (1983) poster

20. Sedmikrásky (1966)

Puan: 7.9
Mubi

Her ikisi de Marie adında iki genç kız, dünyanın şımarık olduğu için de şımarık olacağına karar verdi; Buna göre, etraflarında dünyayı tükettikleri ve yok ettikleri bir dizi yıkıcı şakaya atıyorlar.

Sedmikrásky (1966) poster

19. Aaahh Belinda (1986)

Puan: 7.8
Mubi

Düşle gerçek arasında gidip gelen bir burjuva filmi güldürüsü. Woody Allen’in “Kahire’nin Mor Gülü” adlı filminden yer yer esintiler taşımasına karşılık, Atıf Yılmaz, profesyonel anlatımı içinde gelişen olayları büyük bir başarıyla yerlileştirmiş. Yani iki farklı çevreyi karşı karşıya getirirken, tiyatro ve entel barların dünyasıyla sıradan bir ailenin yaşamını bizim toplumumuza özgü bir mizah anlayışı içinde veriyor. Tiyatro oyuncusu Serap, bir reklam filminde oynadıktan sonra gerçek kimliğini yitirip evli ve iki çocuklu ev kadını Naciye olarak tekdüze bir yaşam sürüyor. Bu yaşam içindeki babası, kaynanası, kocasının arkadaşları hiç tanımadığı insanlar ve çevre de yabancıdır. Gerçekle düş arasında savaş veren genç kadın tiyatrocu Serap mı, banka memuresi Naciye mi, hangisidir?

Aaahh Belinda (1986) poster

18. Paris'te Gece Yarısı (2011)
Midnight İn Paris (2011)

Puan: 8.4
FilmBox LiveBlu TV

Sonbaharda evlenecek olan Amerikalı bir nişanlı çift olan Gil (Owen Wilson) ve Inez (Rachel McAdams), Inez'in babasının iş gereği Paris'e gelmesini fırsat bilerek küçük bir tatil için bu gözde Avrupa şehrinin yolunu tutarlar. Başta her şey eğlence dolu bir Avrupa kentini gezmekten ibaretken, özellikle damat adayın Gil'in Paris caddelerinde gece yarısı yaşadığı gerçekdışı maceralar sadece onun değil tüm ailenin hayatını değiştirecektir. Zira bu genç adam, Paris’e büyük bir aşk beslemeye başlar ve edebiyatçı kimliği de edebiyata olan tutkusu da pekişir.

Midnight İn Paris (2011) poster

17. Aylak Vampirler (2014)
What We Do İn The Shadows (2014)

Puan: 8.3
Mubi

Bir belgesel ekibi, hayatlarına zarar gelmeyeceğinin garantisiyle birlikte vampirlerin yaşadığı bir eve konuk olma fırsatı yakalar. Bu evde Viago (Taika Waititi), Deacon (Jonny Brugh), Vladislav (Jemaine Clement) ve Petyr (Ben Fransham) isimli dört vampir yaşamaktadır. Daha sonra aralarına Nick (Cori Gonzalez-Macuer) isimli başka bir vampir de katılacaktır. Bu vampirlerin bütün dertleri oldukça sıradandır; hatta yalnızca beslenme alışkanlıkları normal insanlardan farklıdır. Belgeselciler, vampirlerin gündelik hayatlarını en ince detaylarına kadar belgelemenin peşine düşerler. Bu dünyada vampir olarak hayata devam etmek tahmin edilenden daha zordur.

What We Do İn The Shadows (2014) poster

16. Şeytanın Ölüsü 2 (1987)
Evil Dead Iı (1987)

Puan: 8.1
Mubi

Yine Sam Raimi'ye ait Evil Dead filminin, aynı yönetmen tarafından gerçekleştirilmiş, hem devamı hem de bir nevi tekrar çevrimi. Bu kez aynı öyküyü, Ash ve şeytana dönüşerek en büyük kabusu olan kızarkadaşı Linda'yı en baştan hayatta bırakarak anlatıyor.Ash şimdi bir gece daha hayatta kalmak zorunda. Bu kez sahneye, orijinal öyküde kötülüğü icad edip dünyaya salan Profesör'ün kızı, bir tamirci, Profesör'ün ortağı ve tamircinin kızarkadaşı da dahil oluyor. Gece boyunca tüm bu karakterler, iblisler ordusu, grotesk derecede bir komiklik, kan, vahşet, bir elektrikli testere, bir çifte, havada uçan bir göz ve espri anlayışı olan kesik bir elin yaptıklarını izleyeceğiz.

Evil Dead Iı (1987) poster

15. Bugün Aslında Dündü (1993)
Groundhog Day (1993)

Bir hava durumu spikeri olan Phil Connors, yapımcısı ve sevimli kameramanı ile birlikte Pennsylvania'daki Punxsutawney kasabasına geleneksel Groundhog Day şenliklerini görüntülemek için gönderilir. O gün, belki de Phil'in hayatının en kötü günüdür, ama bundan beteri de vardır: Phil'in karabasanı, her gün tekrarlanır. Artık her gün, onun için Groundhog Day yeniden yaşanmaktadır. Phil, o gün olacak her şeyi bildiği için bunun avantajlarını kullanmayı zamanla öğrenir. Ama, hayatının kadının kalbini kazanması için daha yapması gereken çok şey vardır.

Groundhog Day (1993) poster

14. Burjuvazinin Gizemli Çekiciliği (1972)
Le Charme Discret De La Bourgeoisie (1972)

Puan: 9.0
Mubi

Birlikte yemek yemek isteyen bir grup üst sınıf insanın karşısına sürekli absürd, garip ve sürreal engeller çıkar. Grup ise bu engelleri son derece doğal bir şeymiş gibi karşılar. Filmde aynı zamanda dört karakterin rüyalarına da yer verilir. Filmin rasyonel olmak gibi bir endişesi bulunmamaktadır.

Le Charme Discret De La Bourgeoisie (1972) poster

13. Brezilya (1985)
Brazil (1985)

Geleceğin tuhaf ve gereksiz derecede karmaşık, fütüristik dünyasındayız. Devlet memuru Sam Lowrey, etrafını saran bu bürokrasi ve teknoloji cenderesinden bunalmış bir istatistikçidir. Kaçışı ve sükuneti, kendisini her şeyden izole ettiği hayallerde bulur. Rüyalarında sürekli olarak aynı kadını kurtardığını görür.Sam'in yaşadığı gerçek dünyayı ise, herşeyi görüp kontrol eden bir bilgisayar idare etmektedir. Jill Layton isimli genç kadın terorist olmakla suçlandığında, düzenli olarak hata kontrolleri yapmakta olan Sam bunda bir yanlışlık olduğunu farkeder ve Jill ile tanıştığında onun rüyalarında kurtarıp durduğu kız olduğunu anlar.

Brazil (1985) poster

12. Aşk ve Ölüm (1946)
A Matter Of Life And Death (1946)

Puan: 8.9
Mubi

Pilot Peter Carter, II. Dünya Savaşı'nda bir bombardımandan dönerken kullandığı uçak kontrolden çıkar ve düşer. Paraşütünü açmayı başaramayan pilot sisin içinde kaybolur. Kendisine geldiğinde yaşamla ölüm arasındaki o ince çizgidedir. Yukarıda işler karışmıştır ve öteki dünyaya gitmesi gerekirken Carter'ın eline ikinci bir şans geçer. Araf'tan dünyaya ve aşık olduğu kadına dönme şansı vardır...

A Matter Of Life And Death (1946) poster

11. Le ballon rouge (1956)
Le Ballon Rouge (1956)

Puan: 8.9
Mubi

Bu neredeyse sözsüz çocuk masallarında, kırmızı bir balon kendi hayatı oluşturur ve Paris'in sokaklarında günlük aktiviteleri boyunca genç bir çocuğu takip etmeye başlar.

Le Ballon Rouge (1956) poster

10. Çöl Adamı Simon (1965)
Simón Del Desierto (1965)

Puan: 9.0
FilmBox LiveMubi

Aziz Simeon Stylites'in oğlu Simón; 6 yıl, 6 ay ve 6 gün boyunca çölün ortasında bulunan sekiz metrelik bir sütunun üzerinde yaşayarak saf bir inanan haline gelebilmek için Tanrı'ya dua edip çile doldurmuştur. Zaman geldiğinde, yakınlardaki bir manastırdan gelen rahipler cemaati ile Simón'un mucizelerine ve azizliğine gönülden inanan fakir bir köylü kalabalığı onu selamlamak üzere çöle gelir. Keşişler tarafından kendisine rahiplik teklif edilen Simón, bu mertebe için değersiz olduğunu düşündüğünden bunu reddeder. Aynı anda Tanrı ile arasına hiçbir şeyin girmemesi gerektiğini düşündüğünden annesi ile vedalaşır ve rahiplerin önerdiği yeni bir sütuna çıkarak yeni bir çile dönemine girer. Bu sırada kendisinden şefaat dileyen elleri kesik bir adam için dua edip bir mucize gerçekleşir ve ona ellerini geri verir. Aslında ondan mucize bekleyen kalabalık bu durumdan etkilenmez ve hep birlikte çölden ayrılıp Simón'u ve onun tırmandığı sütunun dibinde yaşamaya karar veren annesini yalnız bırakır

Simón Del Desierto (1965) poster

9. Çingeneler Zamanı (1988)
Dom Za Vešanje (1988)

Puan: 9.1
Mubi

Perhan Romanya'da büyükannesiyle yaşayan yeniyetme bir çingenedir. Çingenelerin doğayla bütün ve kendilerine has atmosferinde, Perhan da biraz kendi iç dünyasında biraz da kız arkadaşının aşk ateşinin içinde yaşamaktadır. Genç çingene, duygu yoğunluğu yaşadığında nesneleri uzaktan hareket ettirebilmektedir de. Mafyatik işler peşindeki Ahmed, ondan yararlanmak için Perhan'ı kendisiyle birlikte şehre gelmeye ve yaşadığı yeri terketmeye ikna eder. Perhan bu yeni hayata tek bir şey için katlanır: yeterince para biriktirmek ve sevdiklerine geri dönüp evlenebilmek. Bir yandan da bacağından ameliyat olmak için onlardan ayrılan kız kardeşini bulmayı ummaktadır.

Dom Za Vešanje (1988) poster

8. Arzunun Kanatları (1987)
Der Himmel Über Berlin (1987)

Puan: 8.6
Mubi

‘‘Şimdi pes etmeli miyim? Eğer pes edersem, insanoğlu hikayecisini kaybeder ve insanoğlu bir kez hikayecisini kaybetti mi, çocukluğunu da kaybetmiş olur!’’ Berlin üzerinde bir melek... Usta isim Wim Wenders’ın yönetimindeki film, Berlin’deki hayatı ve hayat içinde yorgun insanları izleyen meleklerin, özellikle de Melek Damien’in hikayesini anlatmaktadır. Masumiyetlerinden ve gönül gözlerinin açıklığından ötürü olsa gerek, bu melekleri yalnızca çocuklar fark etmektedir. Diğer melekler gibi, tüm dünyayı siyah-beyaz gören, kütüphanede kitap okuyan insanların okuduklarını dinleyen Damien’ın tüm düzeni, sirkte çalışan güzel bir kadına aşık olmasıyla değişecek ve insan olmaya karar vermesine neden olacaktır. Ses getiren Hollywood yapımlarından City of Angels’ın esinlenildiği film olan yapım, Bruno Ganz ve Peter Falk’ın oyunculukları, Nick Cave’in müzikleri, aldığı ve aday olduğu pek çok ödülle dikkat değer bir yapımdır...

Der Himmel Über Berlin (1987) poster

7. Stump The Guesser (2020)

Puan: 6.7
Mubi

Stump özel bir yeteneğe sahiptir. O her şeyi tahmin edebilir. Bir panayırda insanlara para karşılığı bu yeteneğini sergiler. Gün gelir, bu numarası artık işlemez. Stump, uzun süre önce kaybettiğini sandığı kardeşine aşık olmuştur.

Stump The Guesser (2020) poster

6. Yokedici Melek (1962)
El ángel Exterminador (1962)

Puan: 8.7
FilmBox LiveMubi

Şehrin ileri gelenleri, bir akşam yemeği için Señor Edmundo Nobile ve eşi Lucia'nın evinde toplanırlar. Fakat sabahleyin anlayamadıkları bir sebepten dolayı kapılar açık olmasına rağmen odayı terk edemezler. Yanlarında sadece geceden kalan yiyecek ve içecek vardır.Geçen birkaç gün içindeyse, toplumda yer edinmiş bu elit topluluk birbirlerine düşer, hilelerini ortaya döker ve vahşice saldırır.Gerçeküstü sinemanın ustalarından Luis Buñuel'in burjuvazi ve erdemliliği sorguladığı bu filmi, New York Times tarafından en iyi 1000 film arasında gösteriliyor.

El ángel Exterminador (1962) poster

5. Amelie (2001)
Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001)

Puan: 8.0
Bein ConnectMubiApple iTunesGoogle Play Movies

Paris'te garsonluk yaparak, kendine özgü bir dünyada yaşayan saf, çekingen ve masum bir kızdır Amelie. Annesinin beklenmedik ölümü, babasının soğuk tavırları ve yaşadığı travmalar sonucu, sevimli ve boş şeylerle uğraşarak kendisine eğlence yaratmaya çalışsa da aslında hayatı sıkıcı bulduğu için kendisini son derece yalnız hissetmektedir. Bu kısır döngü Amelie’nin evde bulduğu bir kutuyu ve onun aracılığıyla sahibini keşfetmesiyle birlikte bir anda bıçak gibi kesiliverir... Amelie aşık olmuştur.

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001) poster

4. Küçük Cadı Kiki (1989)
Kiki's Delivery Service (1989)

Puan: 8.1
NetflixMubi

Kiki 13 yaşında bir cadıdır. Geleneklere göre tam bir cadı olabilmesi için bir yıl kendi seçeceği bir şehirde ailesinden ayrı yaşaması gerekmektedir. Kiki, kedisi Jiji ile annesinin hediye ettigi süpürgeye binerek evinden ayrılır ve başka cadısı olmayan bir şehirde karar kılar. Kiki, şehirde uçma yeteneğinden faydalanacağı bir kurye servisi açmak istemektedir. Şehirdeki ilk gününde tanıştığı birinin fırınında ona yardımcı olurken aynı zamanda hayalini kurduğu işi yapmaya başlar ve zamanla cadılık yeteneklerini kaybettiğini fark eder. Yeteneklerini tekrar kazanmaya çalışırken bir arkadaşının da hayatını kurtarması gerekir.

Kiki's Delivery Service (1989) poster

3. Sekiz Buçuk (1963)
8½ (1963)

Puan: 9.0
Mubi

Guido Anselmi son filminin hazırlıkları ile uğraşan bir yönetmendir. Herkes onun eski işlerine bakmakta ve ondan büyük bir iş beklemektedir. Çevresindekilerden bir huzur bulamayan Guido yeni filmi için parlak bir fikir de bulamamaktadır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi hayatındaki kadınlar da ona rahat vermez. Guido giderek boğulduğunu hissetmektedir.

8½ (1963) poster

2. Kırmızı Kanatlar (1992)
Porco Rosso (1992)

Puan: 8.5
NetflixMubi

1920'lerin Adriyatik Denizi'nde sadece bir tek pilot göklerin hakimidir: Porco Rosso, büyülü güçler tarafından domuza çevirilmiş yetenekli pilot. Porco, uçakları gökyüzündeki diğer çete uçaklarından koruduğu yalnız bir hayat sürmektedir. Hayatını kendine ait bir adada yaşayarak ve otel sahibi güzel arkadaşı Gina'yı ziyaret ederek geçirmektedir. Ancak bir gün Porco'yu ve uçağını vurarak kendi ününü yaratmak isteyen bir pilot adaya gelir. Bunun üzerine Porco genç mühendis arkadaşından uçağını bu büyük savaşa hazır hale getirmesini ister...

Porco Rosso (1992) poster

1. Monty Python Ve Kutsal Kase (1975)
Monty Python and the Holy Grail (1975)

Puan: 9.0
NetflixMubi

Monty Python komedi çetesi, Kutsal Kâse için yollara düşen Kral Arthur ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri'ni taşlıyor.

Monty Python and the Holy Grail (1975) poster