Disney Plus arşivi o kadar geniş ki; sadece güncel yapımlar değil, zamanının en kaliteli eski yapımları da yer almakta. Bu konuda bir hazine niteliğindeki dijital yayın platformumuzun; en iyi 10 nostaljik içeriğiyle sizi baş başa bırakıyoruz...

10. Armageddon (1998)

New York'a zarar veren ufak meteor parçalarından sonra NASA dünyaya hızla yaklaşmakta olan büyük bir meteor tespit eder. Teksas büyüklüğündeki bu meteoru zararsız hale getirmek için bir plan yapılır. Meteora ulaşılacak ve 800 ft derinliğinde bir kazı yapılarak merkezine nükleer patlayıcı yerleştirilecek. İşin başına konunun uzmanı Harry Stamper getirilir. Harry 10 gün gibi kısa bir zamanda astronotları eğitemeyeceğini söyler ve göreve kendi ekibini dahil eder. Plan başarılı olursa meteor ikiye ayrılacak ve dünyanın iki yanından, zarar vermeden geçip uzaklaşacaktır.

Armageddon (1998) poster

9. Günaydın Vietnam (1987)
Good Morning, Vietnam (1987)

Puan: 7.4
Disney+

Ünlü radyo Dj’i Adrian Cronauer, askeri radyoda Dj’lik yapması için Saigon’a getirilir. Sabahın erken saatlerinde yayın yapan Cronauer, “Günaydın Vietnam” sözleriyle açtığı programını dinleyen askerlere eğlenceli dakikalar yaşatır. O güne kadar son derece sıkıcı yayın yapan radyo, Adrian’ın mizah anlayışı ve hippi tavırlarıyla kökünden değişir. Bu yeni durumdan oldukça memnun olan askerler, savaşla ilgili herhangi bir kötü haberin yayınlanmadığı bu programda, Adrian’ın sayesinde uzun zamandır sahip olmadıkları mutluluk ve morali bulurlar. Savaşın acımasızlığını göstermeden, bir radyo yayını sayesinde askerlerin nasıl iyimser bir şekilde etkilenebileceklerini gösteren Günaydın Vietnam, savaşa dair son derece eğlenceli bir yapım. Adeta bu rol için yaratılmış gibi duran Robin Williams, buradaki rolüyle de Oscar’a aday olmuştu.

Good Morning, Vietnam (1987) poster

8. The Golden Girls (1985)

Puan: 8.2
Tür: Komedi
Disney+

Pilot bölüm, aşık olan Blanche'e odaklanır. Blance evlenirse, yatılı misafirleri büyük ihtimalle onun evinden taşınmak zorunda kalacaklardır. Beraber olduğu kişinin iki eşli olduğunu öğrendikten sonra düğünü iptal olan Blanche, teselliyi ve sevgiyi en yakın arkadaşlarında bulur.

The Golden Girls (1985) poster

7. Zor Ölüm (1988)
Die Hard (1988)

Bruce Willis Los Angeles'a Noel tatilini ayrı olduğu karısıyla geçirmeye gelen New York şehri polisi dedektif John McClane'i oynuyor. Fakat McClane karısının ofis partisinin başlamasını beklerken teröristler binanın kontrolünü ele geçirir. Teröristlerin lideri Hans Gruber (Alan Rickman) ve onun zalim yardakçısı (Alexander Godunov) rehineleri bir araya toplarken McClane kimseye görünmeden kaçar. Yanında yanlızca bir silahı ve cesareti olan McClane tek kişilik savaşını başlatır.

Die Hard (1988) poster

6. Lost (2004)

Oceanic Havayolları’nın Sidney-Los Angeles seferini yapan 815 sefer sayılı uçağı, okyanus üzerinden geçerken, manyetik bir alana kapılarak büyük bir adaya düşer. Fakat önceleri sıradan, tropik bir ada gibi görünen bu kara parçasının, kazazedelerin her birinin hayatını farklı biçimde değiştireceğinden habersizdirler. Adada sandıklarından daha fazla zaman mahsur kalan Oceanic Havayolları yolcuları her gün yeni bir sürprizle karşılaştıkları bu gizemli adada hayatta kalabilmek ve ne olursa olsun bir yolunu bulup adadan kurtulmak ya da anakaraya haber ulaştırmak için mücadeleye girerler. Öte yandan hem ormanın derinliklerinden gelen 'Diğer ada sakinleri', kara bir duman, silahlı bir Fransız kadın, üniformalı iskeletler, terkedilmiş ambarlar adadan kurtulmak isteyenleri bekleyen cevaplanmamış sorular... En İyi Televizyon Dizisi dalında Altın Küre ve Emmy Ödüllü Lost, 6 sezon boyunca televizyon seyircisini ekran başına kitlemeyi başaran, 2000'li yılların kendi fenomenini yaratamış, en çok izlenen dizilerinden biri. Ayrıca oyuncu kadrosuna da kazandırdığı ödüller ve adaylıklarla da televizyon ve sinema dünyasında yeni yıldızlar yaratan LOST fenomeni, hem teknik ekibi, hem yazar ve yapımcı kadrosuyla en çok konuşulan, üzerine en çok komplo teorisi ve senaryo üretilen televizyon yapımı olma özelliğini koruyor...

Lost (2004) poster

5. Angel (1999)

Bir çingene tarafından ruhla lanetlenen vampir Angel, Kaliforniya'nın küçük bir kasabası olan ve Cehennem Ağzı'nın bulunduğu Sunnydale'i, dolayısıyla vampir avcısı sevgilisi Buffy'yi terkederek Los Angeles'a taşınır. Angel, burada tanıştığı Doyle'un öngörü yeteneğiyle günahlarının bedelini ödemeye karar verir. Doyle, LA sokaklarında başı derde giren insanlara dair imgelemler görmektedir. Angel bu insanları bulup onlara yardım etmeye başlar. Sunnydale'de aradığını bulamayan ve aktris olma hayalleriyle Los Angeles'a gelen bir başka kişi de Cordelia'dır. Birden o da kendini bu mücadelenin içinde bulur ve bir araya gelen kahramanlarımız gizli bir 'muhtaç olanlara yardım etme kurumu'nun ilk adımlarını atarlar.

Angel (1999) poster

4. Vampir Avcısı Buffy (1997)
Buffy The Vampire Slayer (1997)

Buffy, görünüşte annesiyle birlikte Sunnydale'e taşınan ve burada yeni okulu Sunnydale High'a alışmaya çalışan sıradan bir genç kızdır. Buffy'nin kısa zamanda bu küçük kasabaya alışmasını kolaylaştıran şey, yöre halkının sıcak karşılamasından çok, Cehennem Ağzı'ndan fırlamış türlü iblis ve vampirlerdir. Buffy her nesilde, gecenin yaratıklarıyla mücadele etmeleri üzere seçilen Avcı'ların sonuncusudur ve buraya gelmesinin sebebi de önceki okulunu, vampirleri yok etmek için ateşe verip kül etmiş olmasıdır. Hiç de istemediği bu kaderi yaşamasını kolaylaştıran şey arkadaşları Willow, Xander ve gözetmeni Giles'ın varlığıdır. Ancak ruhu olan vampir Angel'ın devreye girişi işleri biraz karıştıracaktır.

Buffy The Vampire Slayer (1997) poster

3. Ölü Ozanlar Derneği (1989)
Dead Poets Society (1989)

50'lerin Welton Akademisi, ciddi, disiplinli ve akademik çevrelerde saygınlığı yüksek olan bir okuldur. Okul yönetiminin muhafazakar ve ortodoks tavırları okulu öğrenciler için sıkıcı ve bunaltıcı bir hale getirmektedir. Fakat yeni ingilizce öğretmeni John Keating'in okula atanmasıyla çok şey değişecektir.Keating öğrencilerine ders kitaplarını yırtıp atmalarını, kalıplaşmış düşünce şekillerinden uzaklaşmalarını ve hayatlarını dolu dolu yaşamalarını öğütlemesiyle okulun statükocu tavrına son derece zıt bir profil çizmektedir. Öğrencilerini şiir ve nitelikli edebi yapıtlarla tanıştıran Keating onların pek çoğu üzerinde derin bir etki yaratır ve onların geleceğe dair hayallerinin şekillenmesini sağlar. Elbette Keating’in yaklaşımının okul yönetimi tarafından farkedilmesi ve üstüne gidilmesi uzun sürmeyecektir. Fakat okul müdürü Nolan Keating’i okuldan uzaklaştırma kararı aldığında hayatlarını değiştirdiği öğrencileri Keating’i savunmak için harekete geçerler.

Dead Poets Society (1989) poster

2. Gizli Dosyalar (1993)
The X-files (1993)

Dizi, Fox Mulder (David Duchovny) ve Dana Scully (Gillian Anderson) isimli iki FBI ajanının maceralarını konu almaktadır. Dizide, ajan Fox Mulder ve Dana Scully FBI'ın X-Files (Gizli Dosyalar) departmanına atanmış iki ajandır. Bu departman çözülemeyen, tuhaf ve paranormal olaylarla ilişkisi bulunan dosyalardan sorumludur. Ajan Fox Mulder, paranormal olaylara ve uzaylı komplosuna "inanan" bir bakış açısı sergilerken, Ajan Dana Scully ise bilimi rehber alan kuşkucu bir tavırla hareket eder. Dolayısıyla, The X Files'da aktarılan olaylar, bu iki ajanın "inanan" ve "kuşkucu" bakış açıları çerçevesinde ele alınır. Böylece ortaya, zekice kotarılmış, izleyiciyi konu üzerinde düşünmeye iten, izlemesi oldukça zevkli bölümler çıkmaktadır.

The X-files (1993) poster

1. Yaratık (1979)
Alien (1979)

Görevini tamamlayarak Dünya'ya dönmeye hazırlanan kargo gemisi Nostromo'nun beş erkek, iki kadın ve bir kediden oluşan mürettebatı özel kabinlerinde uykudadır. Bilgisayarların çevredeki bir gezegende yabancı bir yaşam türü tespit etmeleri üzerine uyandırılırlar. Yasalar, akıllı olabilecek her canlının araştırılmasını emretmektedir. Dallas (Tom Skerritt), Lambert (Veronica Cartwright) ve Kane'den (John Hurt) oluşan ekip, gezegene gittiğinde terk edilmiş bir uzay gemisiyle karşılaşır. Buldukları yumurta benzeri organizmaları incelerken, bir tanesi kırılır ve yengeç benzeri bir yaratık Kane'in yüzüne yapışır. Ekip gemiye döndüğünde Ripley (Sigourney Weaver), Kane'i içeri almakta tereddüt eder. Karantina kuralları çok açıktır. Fakat mürettebat, arkadaşlarını kurtarmak için bu sorumluluğu alır.

Alien (1979) poster