Son yıllarda spor, doğa, siyaset ve bilim gibi çeşitli konularda film prodüksiyonlarını aratmayan çeşitli belgeseller bu listede. Türkiye'de yayın yapan dijital platformlardaki bu belgeseller ufkunuzu açacak...

18. Ufacık Canlılar (2020)
Tiny Creatures (2020)

Puan: 5.0
Tür: Aksiyon
Netflix

Gizli dünyaları ve müthiş hayatta kalma öykülerini keşfe çıkan bu doğa konulu dramatik dizi, ABD genelinde büyük maceralara atılan küçük hayvanları inceliyor. (7 yaş ve üzeri için uygundur)

Tiny Creatures (2020) poster

16. Our Godfather (2019)

Puan: 6.8
Tür: Aksiyon
Netflix

1986'da, Tommaso Buscetta mafya aleyhinde tanıklık eden ilk üst düzey mafya babası oldu. O ve ailesi bunun bedelini en ağır şekilde ödedi.

Our Godfather (2019) poster

15. 72 Dangerous Places to Live (2016)

Puan: 6.2
Tür: Aksiyon
Netflix

Çığlara, patlayan volkanlara ve diğer doğal felaketlere yakından bakın ve bazı insanların niçin bu tehlikeli bölgelerde yaşamayı tercih ettiğini öğrenin.

72 Dangerous Places to Live (2016) poster

14. Ben Ali (2014)
I Am Ali (2014)

Puan: 6.4
Tür: Aksiyon
NetflixApple iTunes

Dövüşçü kimliğinin yanı sıra aynı zamanda sevgili, kardeş ve baba olan Muhammed Ali’nin en yakınları tarafından anlatılan sıra dışı hikâyesi… İçten ve ilham verici hikayesiyle film, ringlerin belki de en efsane ismi Ali'nin büyüleyici yaşam öyküsünün kapılarını aralıyor ve onu daha önce görülmeyen yönleriyle de perdeye aktarıyor. Arkadaşları, ailesi ve yakın çevresindeki diğer insanlarla yapılan röportajların bulunduğu filmde aynı zamanda Mike Tyson, George Foreman ve Gene Kilroy gibi diğer boks efsaneleri de yer alıyor.

I Am Ali (2014) poster

13. 72 Tehlikeli Hayvanlar: Asya (2018)
72 Dangerous Animals: Asia (2018)

Puan: 6.5
Tür: Aksiyon
Netflix

Dişlerden pençelere ve zehirli iğnelere kadar hepsi ölümcül silahlara sahip. Ama acaba en azılı yaratık hangisi?

72 Dangerous Animals: Asia (2018) poster

12. History 101 (2020)

Puan: 6.8
Tür: Aksiyon
Netflix

İnfografik ve arşiv görüntüleri; bilimsel gelişmeler, toplumsal hareketler ve dünyayı değiştiren keşifler hakkında kısa bir tarih dersi veriyor.

History 101 (2020) poster

11. Feminists: What Were They Thinking? (2018)

Puan: 7.5
Tür: Aksiyon
Netflix

1970'li yıllarda çekilen ve feminist uyanışı yansıtan kadın fotoğraflarını tekrar ele alan bu film, o kadınların hayatını ve devam eden değişim ihtiyacını inceliyor.

Feminists: What Were They Thinking? (2018) poster

9. Pelé (2021)

Brezilya'nın çalkantılı bir döneminde geçen bu belgesel, Pelé'nin çığır açan bir yetenek olarak başlayan ve ulusal kahramanlığa uzanan olağanüstü yolculuğunu ele alıyor.

Pelé (2021) poster

8. Diego Maradona (2019)

Puan: 8.2
Bein ConnectMubiApple iTunes

Senna ve Amy ile övgü toplayan Asif Kapadia’nın yeni filmi Diego Maradona, 10 numaralı formanın daimi sahibi, efsane futbolcu Diego Armando Maradona’nın yaşamını anlatıyor. Film, doğduğu Arjantin’deki gecekondu mahallesinden dünyanın tepesindeki altın tahtına rakipsiz bir süperstarı 1980’lerden başlayıp özellikle Napoli takımındaki yıllarına odaklanarak ele alıyor. Diego Maradona, uyuşturucu bağımlılığından saha dışındaki türlü skandallarına medyanın gözünden hiç kaçamayan, şöhreti omuzlayamayan, ama her düştüğünde yeniden ayağa kalkan, mücadeleci bir ikonu tarafsızca gözler önüne seriyor. Arjantinli efsane sporcunun da onay verdiği, daha önce hiç görülmemiş 500 saati aşkın görüntüsünden kurgulanan film, ilk gösterimini Cannes’da yaptı.

Diego Maradona (2019) poster

7. Senna (2010)

Puan: 8.6
Mubi

3 sene Formula 1 yarışlarında şampiyonluk ipini göğüsleyen Brezilyalı efsanevi yarışçı Ayrton Senna’nın hayat hikayesini anlatan belgesel türündeki film, ünlü yarışçının 1980’li yıllarda başladığı F1 kariyerini ve bu acımasız arenada yaşadıklarını beyazperdeye taşıyor. En büyük rakibi olarak görülen Fransa Dünya Şampiyonu Alain Prost ile aralarında geçen mücadele, spordan siyasete uzanan bir güçler dengesini de beraberinde getirmiştir. Senna, kişisel dünyasında ise vatanı Brezilya’ya sonuna kadar bağlı ama ününün getirdiği şöhretten uzak, mütevazi bir hayat sürdürür. Fakat 1994 yılında ölümüyle sonuçlanan trajik kaza, Senna’nın hayranlarını, F1 tutkunlarını ve tüm sporseverleri derinden bir yasa boğmuştur. 34 yaşında hayatını kaybeden bu F1 pilotu tüm zamanların en iyi yarış pilotu olarak adını altın harflerle spor tarihine yazdırmıştır.

Senna (2010) poster

6. Anlattığımız Hikayeler (2012)
Stories We Tell (2012)

Puan: 8.7
Tür: Belgesel
Mubi

Kim demiş hikâye anlatıcılığı sona eriyor diye! Dünyanın en eğlenceli ama güvenilmez hikâye anlatıcılarıyla tanışmaya ne dersiniz? Sarah Polley, hem yönetmen hem de adeta bir detektif gibi kendi ailesini sorguya çekiyor. Geçmiş bilgi kırıntıları arasında kayboluyor, onları birbiriyle çarpıştırıyor. Bir süre sonra itirafların, gerçeklerin, aile hikâyelerinin değişik bakış açılarından anlatılınca ne kadar farklılaştığını ortaya koyuyor. Bütün duyduklarımız başka yönlere doğru çatallanmaya başlıyor. Hayır, bu artık sıkılmaya başladığımız türden bir postmodern anlatı denemesi değil; aksine hakikatin ve belleğin kaypaklık anlarının yakalandığı oldukça yaratıcı ve inanılmaz etkileyici bir belgesel. Polley, özünde oldukça kişisel bir meseleden yola çıkıyor ama bunu kendi hikâyelerimizin bizi birey ve aile olma yönünde nasıl şekillendirdiğini araştıran büyüleyici bir yolculuğa dönüştürüyor...

Stories We Tell (2012) poster

5. Öldürme Eylemi (2012)
Jagal (2012)

Puan: 8.9
Tür: Belgesel
Mubi

'Son on yılda, bundan daha etkileyici, gerçeküstücü ve tedirgin edici bir belgesele rastlamadım.' Werner Herzog, Öldürme Eylemi'nin kaba kurgusunu gördükten sonra. Öldürme Eylemi, karaborsada sinema biletleri satan Anwar ve arkadaşlarının ufak ‘sinema çetesi’nin, daha sonra milyonlarca kişinin öldürülmesinden sorumlu paramiliter, aşırı sağcı bir örgüte dönüşmesini anlatıyor. Komünist olduğu varsayılan milyonlarca entelektüel ve Çinli azınlık 1965 yılında meydana gelen askeri darbe süresince grubun yaptığı katliamlar sonucunda yaşamlarını yitirir. Anwar, şimdilerde konforlu ve rahat bir yaşam sürmekte, örgütün kurucu rol modeli olmanın keyfini çıkarmaktadır. Film boyunca, Anwar ve arkadaşları yaptıkları katliamları bütün sıradanlığıyla anlatırken, diğer yandan da bu anları tüm tuhaflıklarıyla, çok sevdikleri eski Amerikan filmlerinden sahnelermiş gibi canlandırıyorlar...

Jagal (2012) poster

4. Last Chance U: Basketball (2021)

"Last Chance U" Doğu Los Angeles'ta basketbola odaklanırken katı inançlara sahip bir koç, üniversite hayalleri ile yüksekokula gelen bir grup genç adama önderlik ediyor.

Last Chance U: Basketball (2021) poster

2. The Last Dance (2020)

Puan: 9.1
Tür: Aksiyon
Netflix

Bu belgesel dizisi süperstar Michael Jordan'ın ve Chicago Bulls'un 90'lardaki yükselişini unutulmaz 97-98 sezonundan ilk kez yayınlanan görüntülerle gözler önüne seriyor.

The Last Dance (2020) poster

1. Gezegenimiz (2019)
Our Planet (2019)

Puan: 9.3
Tür: Aksiyon
Netflix

Muazzam bir içeriğe sahip olan bu çarpıcı belgeselde, gezegenimizin doğal güzelliğine şahit olurken iklim değişikliğinin tüm canlıları nasıl etkilediğini göreceksiniz.

Our Planet (2019) poster