Yaklaşan anneler gününde ne hediye almalıyım diye düşünüyorsanız; belki de engüzel hediye beraber bir film izlemek olabilir. Bu fikri netleştirmek için ihtiyacınız olacak filmleri sıraladık...

12. Kızım Zoe (2019)
My Zoe (2019)

Puan: 6.5
Tür: Aksiyon
Bein Connect

Bir anne, kızını kurtarmak için ne kadar ileri gidebilir? Günbatımından Önce, Geceyarısından Önce ile Oscar’a aday gösterilen; oyunculuğu kadar senaristliği ve yönetmenliğiyle de saygın bir yer kazanan Julie Delpy, yazıp yönettiği son filminde başrolü de üstleniyor. Genetik uzmanı Isabelle, mutsuz evliliğinin ardından, bütün dünyasını canından çok sevdiği kızı Zoe etrafında kurmuştur. Kızının amansız bir hastalığın pençesine kapılması üzerine Isabelle, bugüne kadar kimsenin cüret edemediği bir yolla trajedinin önüne geçmeye çabalayacaktır. Toronto Film Festivali’nin Platform bölümünde ilk gösterimi yapan Kızım Zoe, öncelikle Julie Delpy’nin müthiş oyunculuğu ve diyaloglar üzerindeki olağanüstü hakimiyeti üzerinde yükselen, bilimden çok duygusal gerçekçiliğe dayanan etkileyici ve düşündürücü bir dram.

My Zoe (2019) poster

11. MOTHER (2020)

Puan: 8.4
Tür: Aksiyon, Dram
Netflix

Shuhei'nin istikrarsız annesi, oğlunun onun denetiminin ötesindeki dünyayı tanımaya başlamasıyla kendini tehdit altında hisseder. Bu durum aileyi bir trajediye sürükler.

MOTHER (2020) poster

10. Saklı Gerçekler (2019)
La Vérité (2019)

Puan: 7.6
Tür: Aksiyon
Bein Connect

Fransız sinemasında önemli bir yıldız olan Fabienne 'in etrafı ona tapan erkeklerle çevrilidir. Anılarını yayımladığında New York'ta yaşayan kızı Lumir; kocası ve çocuğuyla Paris'e döner. Anne kız arasındaki bu buluşma kısa sürede gerçeklerin gün yüzüne çıktığı bir yüzleşmeye dönüşecektir.

La Vérité (2019) poster

9. Mom (2017)

Puan: 7.0
Tür: Aksiyon
Netflix

Devki, 2 çocuk annesi ailesi ile mutlu mesut yaşayan ideal bir annedir. Kızlarından Arya ergenlik çağında olduğundan ötürü annesinin onu sevmediğini düşünür, hatta onun kızı olmadığını bile iddia eder. Anne kız arasında bağlar kopma noktasına gelir. Devki'yi aşılması zor günler beklemektedir.

Mom (2017) poster

8. Proxima (2019)

Puan: 7.3
Tür: Aksiyon
Bein Connect

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir yıl sürecek bir göreve hazırlanan kadın astronotun hikayesini konu ediyor. Sarah, Köln'de bulunan Avrupa Uzay Ajansı'nın zorlu astronot eğitiminde yer alan tek kadındır. 7 yaşındaki kızı Stella ile birlikte yaşayan Sarah, zorlu eğitim sürecinin üstesinden gelmeye çalışır. Kızı Stella ile yeterince vakit geçiremediği için suçluluk duyan Stella, bu sırada uzayda bir yıl geçirmesini gerektirecek bir görev için seçildiğini öğrenir. Bu göreve seçilmesi, Sarah'ın büyük bir kaosa sürüklenmesine neden olur.

Proxima (2019) poster

7. Senden Başka Kimim Var? (2018)
What They Had (2018)

Puan: 7.4
Tür: Aksiyon
Netflix

Bridget (Hilary Swank), kardeşi Nicky’nin (Michael Shannon) ısrarı üzerine Chicago’ya gelir. Karlı bir kış gecesi tek başına sokağa fırlayan Alzheimer hastası annelerinin (Blythe Danner) durumu kötüye gitmektedir. Ne yapılacağı konusunda tartışmalar sürerken, ‘hastalıkta ve sağlıkta’ sözüne hala bağlı olan babaları (Robert Forster) eşinden hiçbir koşulda ayrılmak istememektedir.

What They Had (2018) poster

6. Lara (2019)

Puan: 7.6
Tür: Aksiyon
Bein Connect

O gün Lara’nın 60. yaş günüdür. Aynı akşam oğlu ilk piyano konserini verecektir ancak Lara bu konsere davetli değildir. Eşiyle yıllar önce ayrılan ve yeni emekliye ayrılmış Lara’nın hayatında artık kimse kalmamıştır. Hatta oğlu bile kendisinin baskılarına dayanamayıp anneannesinin evine taşınmıştır. Lara istenilmediğini bilse de, bu özel güne kendisini dahil etmek için her şeyi yapacaktır.

Lara (2019) poster

5. Ölümcül Oyun (2014)
Ich seh, Ich seh (2014)

Puan: 7.8
Blu TVMubi

Sıcak bir yaz günü, 9 yaşındaki ikizler ıssız evlerinde annelerinin estetik ameliyattan dönüşünü beklemektedirler. Yüzü tamamen sargılar içinde eve gelen annelerinin değişik davrandığını farkeden çocuklar, gelenin kendi anneleri olup olmadığından şüphe duymaya başlarlar. Güven ve sevgi duyguları altüst olur.

Ich seh, Ich seh (2014) poster

4. Gri Bahçeler (1976)
Grey Gardens (1976)

Puan: 8.4
Tür: Belgesel
Mubi

Maysles Kardeşler, 76 yaşındaki Edith Bouvier Beale ve kızı Edie'nin yaşamlarına kameralarını tutuyorlar. East Hampton'daki Grey Garden isimli eski malikanelerinde yaşayan anne-kız, yıllar içinde sürüklendikleri noktayı kendi ağızlarından dile getiriyorlar. 24 yıl önce annesine bakmak için eve geri dönen genç Edie ve kızından başka tutunacak kimsesi olmayan annesinin garip ve hüzünlü öykülerini beyaz perdeye taşıyan belgeselin Broadway uyarlamasının da Tony Ödülü kazandığını not düşelim.

Grey Gardens (1976) poster

3. Güz Sonatı (1978)
Höstsonaten (1978)

Puan: 8.4
Tür: Dram
Mubi

Yıllar sonra bir araya gelen ve yaptıkları hatalarla yüzleşmek zorunda kalan anne-kızın öyküsünü anlatan film, ölüm, hastalık, utanç ve sessizlik üzerine büyülü bir sonat.

Höstsonaten (1978) poster

2. Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles (1975)
Jeanne Dielman, 23, Quai Du Commerce 1080 Bruxelles (1975)

Puan: 8.7
Tür: Dram, Avangart
Mubi

Belçikalı yalnız bir annenin yüklenmek zorunda kaldığı roller, yerine getirmekle yükümlü olduğu görevler ve rutin ev işleri üzerine çarpıcı bir sinema klasiği.

Jeanne Dielman, 23, Quai Du Commerce 1080 Bruxelles (1975) poster

1. Gizli Dünya (2015)
Room (2015)

Puan: 8.7
Tür: Aksiyon
NetflixApple iTunesGoogle Play Movies

Jack ile annesi, 5 yıl boyunca tek odada hayatlarını sürdürmek zorunda kalmıştır. Hiç dışarı çıkamadıkları için, 5 yaşındaki Jack bütün hayatı bu odadan ibaret sanmaktadır. Fakat günün birinde kurtuldukları zaman, küçük Jack’in keşifleri oldukça sarsıcı olacaktır. 43 ödül kazanan, 1 dalda Altın Küre ödülü sahibi olan film, yıllarca esaret altında yaşamış anne ve çocuğunun sıradışı dramını ele alıyor.

Room (2015) poster